Sabor: Nalaz državne revizije pokazao stare probleme

U Hrvatskom saboru raspravljalo se o nekoliko izvješća Državnog ureda za reviziju. Financijska revizija za 2015. obuhvatila je 18 parlamentarnih i 20 izvanparlamentarnih  stranaka, šest nezavisnih zastupnika i dva nezavisna lokalna vijećnika, subjekte koji su u toj godini ostvarili prihod veći od 100 tisuća kuna.

Nakon opsežnog posla, nepovoljno mišljenje revizije dobila je Bošnjačka  demokratska stranka Hrvatske (BDSH), 16 stranaka dobilo je bezuvjetno, a 21 uvjetno mišljenje. Revizija nije imala primjedbi na rad nezavisnih saborskih zastupnika,  od dva nezavisna vijećnika jedan je dobio bezuvjetno, a drugi uvjetno mišljenje. Stranke kojima se Revizija bavila ukupno su uprihodovale 155, 4 milijuna kuna, većinom iz javnih izvora (državnog i lokalnih proračuna), a potrošile 157, 4 milijuna, pa su, ukupno gledajući u 'minusu'.

Državni revizor Ivan Klešić upozorio je na manjkavosti u proceduri i ugovorima javne nabave, te obvezama prijavljivanja sukoba interesa. Uz preporuke koje daje državna revizija, zastupnici traže i odgovornost za propuste. Od 20 trgovačkih društava javna nabava u njih 12 se treba poboljšati, a u 4 nije bila učinkovita.

"Ne može se narod farbati i bacat se prašina u oči nekakvim preporukama koje ste vi ovdje napisali. Ja se potpuno slažem, možda i dobre, ali preporuke skreću pažnju s pravog problema, a to je kakva se korupcija, kakav kriminal se događa u pozadini", kazao je Davor Bernardić.

"Budite sigurni da oni koji neće provoditi te preporuke da će biti itekako sankcionirani jer će se morati točno utvrditi osobe koje će biti zadužene za provođenje tih preporuka, a onda će se, naravno, i smanjiti mogućnost izvršenja određenih kaznenih djela", poručio je glavni državni revizor Ivan Klešić.