O ustavnim sucima i povjerenstvu za Agrokor tek idući tjedan

Klub zastupnika SDP-a na današnjoj je sjednici trebao zauzeti konačno stajalište o tome hoće li popunjavanje Ustavnog suda uvjetovati osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Neslužbeno se doznaje kako je na sastanku odlučeno da se traži da glasovanje o povjerenstvu za Agrokor i sucima bude isti dan, ali da se najprije glasuje o Povjerenstvu. Navodno je tijekom rasprave nekoliko zastupnika napustilo sjednicu, među njima Peđa Grbin i Milanka Opačić.

U HDZ-u su svjesni svoje prednosti i odlučili su držati SDP-ovce na hladnome. U prilog tome govori i činjenica da su njihov prijedlog saslušali, načelno ga ocijenili prihvatljivim i obavijestili predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Tatjana Munižaba neslužbeno doznaje kako je odlučeno o preozbiljnoj stvari da bi se bilo kakav dogovor potpisao prije petka kad se Plenković vraća iz New Yorka. Prevedeno - trojica ustavnih sudaca koji se trebaju izglasati u Saboru, kao i nikakva odluka o povjerenstvu za Agrokor ne može biti donesena ovoga tjedna.

HDZ je za tri nepopunjena mjesta u Ustavnom sudu predložio Miroslava Šeparovića (aktualni predsjednik Ustavnog suda) i Matu Arlovića (aktualni ustavni sudac i bivši SDP-ovac), dok je SDP predložio Gorana Selanca, zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. O njima su dvije stranke postigle suglasnost prije saborske ljetne stanke, no kasnije je Klub zastupnika SDP-a postavio ultimatum HDZ-u te izbor ustavnih sudaca uvjetovao osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Zbog promjena stajališta stranke o izboru ustavnih sudaca, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin navodno je u petak navečer predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a Arsenu Bauku podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Grbin je krajem prošloga tjedna izjavio za HRT kako će SDP i dalje inzistirati na istražnom povjerenstvu za Agrokor, no neće ga više vezati uz izbor ustavnih sudaca.

Ustavni suci biraju se na plenarnoj sjednici dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, što praktički znači da ih HDZ s partnerima ne može izglasati bez SDP-a.