Rudan: Što je znanje veće, čovjek se osjeća manjim

U prvoj ovosezonskoj emisiji 1 na 1 gost je bio Igor Rudan, hrvatski znanstvenik koji je upravo u izboru Web of Science i Thomson Reuters, temeljem citata u posljednjih deset godina, uvršten na listu "Vodećih znanstvenih umova svijeta" za 2017. godinu.

Rudan je britanski akademik i član Kraljevskog engleskog društva, prvi Hrvat nakon Ruđera Boškovića. Živi u Edinburghu gdje radi kao voditelj Katedre za međunarodno pravo i molekularnu medicinu Sveučilišta, direktor je Centra za globalno zdravlje na tamošnjem Sveučilištu, direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije i urednik časopisa Journal of Global Health.

U emisiji je govorio o izvrsnosti u znanosti, cjeloživotnom učenju te o znanosti 21. stoljeća i dostignućima koja bi trebala biti primjer i poticaj razvoju hrvatskih sveučilišta.

Govoreći o svom putu do titule britanskog akademika rekao je kako su mu interesi uvijek bili vezani uz sudbinu i poboljšanje životnih uvjeta čovječanstva. Cilj mi je bio doprinijeti smanjenju smrtnosti djece. Kad sam krenuo u istraživanje začudilo me da nemamo dovoljno informacija zašto toliko djece u svijetu umire i od čega. Smrtnost djece je visoka u zemljama koje  nemaju novaca ni provesti popise stanovništva. vjerovao sam da kad bi se mogla stvoriti informacija o uzrocima smrtnosti djece, mogli bi pronaći i načine kako tu brojku smanjiti, ispričao je profesor Rudan. 

Istaknuo je kako su studije koje je proučavao tim znanstvenika u kojem je bio pokazale da su upale pluća i proljevi najčešći uzroci smrtnosti djece. Bolesti kojima se nitko nije ozbiljnije bavio, a protiv kojih imamo djelotvorna cjepiva i antibiotike, koji se nisu primjenjivali. Pokrenute su masovne kampanje cijepljenja, povećane su zalihe jeftinih antibiotika te je smanjena smrtnost djece na oko 6 milijuna do 2015. godine, što je dvostruko manje nego početkom stoljeća, istaknuo je Rudan. Upravo taj doprinos donio mu je članstvo u britanskoj akademiji znanosti.

Ne propustite pogledati razgovor s Igorom Rudanom.