EIZ snizio procjenu ovogodišnjeg rasta BDP-a na 3,1 posto

Ekonomski institut Zageb objavio je procjene rasta gospodarstva u ovoj i sljedećoj godini. Za 2017. predviđaju rast od 3,1 posto, a u idućoj bi trebao ubrzati na 3,3 posto. To je manje u odnosu na procjenu iz ožujskog izdanja Croatia Economic Outlooka, u kojem se rast realnog BDP-a u 2017. na godišnjoj razini prognozirao po stopi od 3,3 posto, a prognoza za 2018. godinu iznosila je 2,9 posto.

Svoje prognoze, koje u odnosu na rast BDP-a u 2016. od 3 posto predstavljaju blagi rast, analitičari EIZ-a temelje prije svega na rekordnoj turističkoj sezoni, povećanom potrošačkom optimizmu, rastu raspoloživog dohotka, stabilnom tečaju kune prema euru te očekivanom rastu glavnih trgovinskih partnera. Ove bi godine trebala rasti i osobna potrošnja, za 4 posto, dok bi u 2018. trend rasta trebao usporiti na 3 posto.

Analitičari predviđaju i daljnje smanjenje udjela javnog duga u BDP-u. No naglašavaju i rizike - od slabog reformskog potencijala Vlade i zategnutih odnosa sa susjedima, preko dugova u zdravstvu i cestarskim tvrtkama do tužbi za švicarski franak i Agrokor.