Teško bolesni petogodišnjak žrtva sukoba roditelja i sustava

Nakon što smo jučer objavili priču o teško bolesnom petogodišnjak iz Bilica kraj Šibenika koji bi krajem mjeseca trebao na pregled u Dansku, a nema putovnicu, oglasio se dječakov otac. Kaže da se boji da će majka s djecom pobjeći u inozemstvo. Majka te optužbe odbacuje i tvrdi protiv bivšeg supruga Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu zbog kaznenih djela na štetu djece.

Jozo Matošević tvrdi sve bi učinio za svog sina. No suglasnost na izdavanje putovnice sinu koji bi zbog bolesti trebao na pregled u Dansku neće dati. Nije omogućila našoj djeci da vide svoga tatu 22 mjeseca! I sad su pri izricanju mjere zatvorske kazne. Ona nesporno želi pobjeći iz Hrvatske da izbjegne zatvorsku kaznu. I ja na taj način vjerojatno više nikad svoju djecu ne bi vidio, tvrdi Matošević.

Nitko mu ne brani vidjeti djecu, tvrdi majka, a optužbe o bijegu odbacuje. Činjenica je da sam ja do kraja 7. mjeseca imala obadvije putovnice za moju djecu, nebrojeno puta sam prešla preko granice Hrvatske zbog liječenja djeteta prvenstveno u Sarajevo. Znači da sam imala bilo kakve primisli napravila bih to prije 31.7., objašnjava Ana Saratlija, majka djece.

Otac je nasilnik i zlostavljač. Protiv njega je podignuta ptužnica za teška kaznena djela na štetu vlastite djece, tvrdi majka.

Jozo Matošević optužbe odbacuje: Optužnica je bilo ne znam koliko?! Ali, Andersen bi se posramio na svoje bajke, koliko majka moje djece izmišlja priču o njihovom ocu! Odnosno o meni, kaže otac.

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku na upit HRT-a odgovorili su da nisu u mogućnosti odgovoriti na upit jer se odnosi na predmet iz kaznenopravne zaštite djece koji je klasificiran stupnjem tajnosti ograničeno.

Majci je danas stigla i potvrda iz klinike u Danskoj da nju i njezina sina očekuju na pregledu krajem mjeseca. Iz Centra su još jednom zatražili svu medicinsku dokumentaciju. No dječak kojem je pomoć potrebna putovnicu još nema.