May će ovaj tjedan predložiti 20 milijarda eura za "razvod" od EU-a

Britanska premijerka Theresa May ponudit će ovaj tjedan najmanje 20 milijarda eura Europskoj uniji da popuni proračunsku rupu nakon Brexita, objavio je britanski financijski list Financial Times (FT).

Oliver Robbins
, savjetnik premijerke za EU, uvjeravao je europske kolege da će May u petak u Firenci održati govor o EU-u i pritom iznijeti svoju ponudu.
Britanski list tu je vijest objavio u digitalnom izdanju, citirajući dužnosnike uključene u razgovore.

Velika Britanija do sada nije predložila nikakav iznos koji kani isplatiti za "razvod" od Europske unije, koju bi trebala napustiti 29. ožujka 2019.

Dosad iznos nije spominjao ni Bruxelles, no neki predstavnici Unije procjenjivali su da bi Britanci trebali isplatiti između 60 i 100 milijardi eura.

Doprinos Londona u proračun EU-a u 2015. iznosio je 10,75 milijardi eura, prema podacima Europske komisije i Europskog parlamenta. Dakle, 20 milijardi eura je iznos koji Britanci duguju kako bi podmirili svoje obveze prema proračunu EU-a. Unijin proračun donosi se za razdoblje od sedam godina i traje do 2020.

Visokorangirani diplomat rekao je da isplata tog novca "neće potpuno izbrisati sve britanske financijske obveze prema EU-u".

Savjetnici premijerke nisu željeli komentirati tvrdnje koje je iznio FT.