"I zelena i siva infrastruktura u obrani od poplava"

Nove oborine znače i rast vodostaja - u Ogulinu su građani noć dočekali opremljeni flaširanom vodom, svijećama, ručnim svjetiljkama i radijskim uređajima. Cijelu je noć trajala borba s bujicama na lepoglavskom, ivanečkom i varaždinskom području. Zečji nasipi, tvrde građani, gradili su se prekasno. Zadar još nije proglasio elementarnu nepogodnu kako bi građani imali dovoljno vremena za prijavu štete.

Gosti Studija 4 su predstavnik Hrvatskih voda Zoran Marković, zamjenik rukovoditelja obrana od poplava sektora C, i Irma Popović Dujmović, voditeljica projekata WWF Adria.

Marković je rekao da je rješenje poznato - gradnja retencija koje bi spriječile pojavu visokih vodostaja. "To su općepoznate stvari. Naš direktor je jučer gostujući na HRT-u rekao da je taj projekt u visokoj fazi pripreme. Nadamo se da će uskoro biti u fazi realizacije", istaknuo je.

Dujmović je naglasila da infrastruktura koja trenutačno postoji ne može izdržati ovoliku količinu oborina. "Ljudi su se previše približili rijekama. Cjelokupni sustav stanovanja i življenja na ovim prostorima ne funkcionira u ovakvim ekstremnim situacijama", dodala je.

Dujmović je objasnila što je zelena infrastruktura. Rekla je da je to iskorištavanje servisa prirode. "Priroda zna kako sama riješiti poplavne valove. Svaka mogućnost izlijevanja vode bi se trebala iskoristiti. Imamo primjer Kopačkog rita i Lonjskog polja, koji su takve retencije", istaknula je. Smatra da će se ovakve ekstremne situacije događati sve češće te da treba osmisliti cjelovitije rješenje.    

Marković je potvrdio da Hrvatske vode traže cjelovitija rješenja. "EU-ov projekt Kupa proglašen je strateškim projektom. Uskoro se očekuje realizacija", dodao je.

Na pitanje što bi trebao biti prioritet Vladi u obrani od poplava, Dujmović je naglasila sagledavanje sa širokog aspekta. "Treba uključiti prostorno planiranje. Potreban je širok konsenzus o tome kako se obraniti od poplava", rekla je.

Potvrdila je kako smatra da nije moguće izgraditi sustav koji bi potpuno spriječio poplave. "Vidjeli ste da se to događa i u Austriji, Njemačkoj. Sustav treba maksimalizirati, optimizirati, cjelovitije napraviti", istaknula je. "Najjeftinija rješenja su iskorištavanje prirodnih nizina i poplavnih šuma", dodala je.

"Jedino rješenje bilo bi iseljavanje, no to nije u nadležnosti Hrvatskih voda", rekao je Marković.