Suu Kyi odbacuje tvrdnje da popušta vojsci

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi odbacila je tvrdnje da popušta vojsci svoje države, koju Ujedinjeni narodi optužuju za etničko čišćenje manjine Rohingya. Istaknula je da je njezin odnos s generalima normalan i da joj je cilj nacionalna pomirba.

Suu Kyi jučer je osudila kršenja prava u saveznoj državi Rakhine, gdje je sukob, koji je počeo prošlog mjeseca, natjerao 421.000 muslimana Rohingya da potraže utočište u Bangladešu. Dodala je kako treba kazniti prijestupnike.
Unatoč tomu, u prvom obraćanju o toj krizi pred svojim većinski budističkim narodom nije se osvrnula na optužbe UN-a o etničkom čišćenju, zbog čega je međunarodna zajednica hladno reagirala na taj govor.

Aung San Suu Kyi spremna organizirati povratak izbjeglih Rohingya

UN-ova Agencija za ljudska prava nazvala je vojne akcije protiv Rohingya školskim primjerom etničkog čišćenja.

U telefonskom razgovoru sa Suu Kyi američki državni tajnik Rex Tillerson pozdravio je volju Mjanmara da dopusti povratak izbjeglica, no pozvao je tu državu da osigura pomoć žrtvama nasilja i ispita zabrinjavajuće optužbe o kršenjima ljudskih prava, objavio je State Department.

Velika Britanija priopćila je da je suspendirala svoj program vojne obuke u Mjanmaru, a francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je neprihvatljivo etničko čišćenje.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je Općoj skupštini da Mjanmar mora zaustaviti svoje vojne operacije, dopustiti humanitarnim agencijama nesmetan pristup i omogućiti izbjeglicama da se vrate.