Rimac Automobili sa svježim kapitalom najavljuju širenje i novi model vozila

Tvrtka Rimac Automobili nadomak je dobivanja 50 milijuna eura, a novac joj je potreban za proširenje i razvoj novog modela električnog vozila za tržište, piše agencija Bloomberg.

Kompanija, koja opskrbljuje globalne tvrtke tehnologijom za električna vozila i autokomponentama, razmatra ponude za financiranje nakon što je ovoga mjeseca dobila 30 milijuna eura od Camel grupe, sa sjedištem u Šangaju, rekao je direktor tvrtke Mate Rimac.

Camelova investicija omogućit će tvrtki i ulazak u Kinu, uz osiguravanje kapitala za proizvodnju baterija i pogonskog sustava, dodao je Rimac.

Prema njegovim riječima, dovršavaju se planovi o izgradnji osam modela električnog vozila Concept One od 2013., za koje tvrtka ističe da mogu dosegnuti brzinu od 355 kilometara na sat, a brzinu od 100 kilometara na sat postižu u manje od tri sekunde. Imamo mnogo interesa investitora, no to je iznos kapitala koji trebamo. Znamo točno što želimo učiniti u iduće tri godine i to želimo napraviti pod svojim uvjetima, rekao je Rimac za Bloomberg.

Kompanija koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput Aston Martin Lagondu i Koenigsegg Automotive utrostručila je svoju vrijednost od 2014. i sada se procjenjuje na više od 200 milijuna eura. Fokusira se na tržište luksuznih vozila, a prosječna cijena njezina Concepta One je milijun eura.

U potrazi za kapitalom Rimac isključuje prodaju kompanije, koju je osnovao u svojoj garaži 2009. Tvornica u Svetoj Nedjelji ima otprilike 250 zaposlenika, a uz Concept One radi i električne bicikle Greyp Bikes, koji mogu prijeći 240 kilometara sa samo jednim punjenjem.

S novim kapitalom Rimac planira preseliti tvrtku na novu lokaciju i udvostručiti broj zaposlenika. Kompanija namjerava proizvesti oko 200 komada novog modela te očekuje da će ga predstaviti na međunarodnom Motor Showu u Ženevi u ožujku iduće godine.