Imenovano 18 načelnika policijskih uprava

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, na prijedlog glavnog ravnatelja policije nakon provedenih internih natječaja, imenovao je 18 novih načelnika policijskih uprava, objavilo je jutros Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na svojim internetskim stranicama.

Zagrebačku policiju u idućih pet godina vodit će Marko Rašić, koji je bio načelnik sisačko-moslavačke policije, a danas će ga predstaviti glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Ostale će načelnike u njihovim policijskim upravama predstaviti zamjenici i pomoćnici glavnog ravnatelja.

Policijsku upravu osječko-baranjsku vodit će Ladislav Bece, PU vukovarsko-srijemsku Fabijan Kapular, PU virovitičko-podravsku Siniša Knežević, a PU brodsko-posavsku Antun Valić.

U varaždinsku policijsku upravu dolazi Predrag Benčić, međimursku preuzima Ivan Sokač, koji je prije bio načelnik u međimurskoj policiji, a u krapinsko-zagorsku Darko Car, koji je prije dvadeset godina bio načelnik u toj upravi.
Dubrovačko-neretvansku policiju vodit će Ivan Pavličević, u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj ostaje Ivica Kostanić, dok zadarsku preuzima Anton Dražina, koji je prije nekoliko godina također bio načelnik u toj upravi.

Tomislav Dizdar preuzima primorsko-goransku policiju, Alen Klabot iz specijalne policije dolazi na mjesto načelnika istarske policije, a Josip Ćelić odlazi na mjesto načelnika karlovačke policije, u kojoj je i prije bio načelnik.

Načelnikom Policijske uprave ličko-senjske imenovan je Josip Biljan, koji je bio voditelj Prihvatnog centra za strance, dok je načelnik sisačko-moslavačke policije posato Luka Pešut, koji je bio šef prometne policije u zagrebačkoj policiji.

U bjelovarsko-bilogorsku policiju dolazi Jakob Bukvić, dosadašnji načelnik krapinsko-zagorske policije i prije bjelovarske, dok je načelnikom koprivničko-križevačke imenovan Vjekoslav Štimac.

U splitsko-dalmatinskoj policiji ostaje načelnik Slobodan Marendić, koji je na tu dužnost imenovan prošle godine, dok načelniku požeško-slavonske policije Dariju Dasoviću mandat istječe iduće godine.

Najviše kandidata, njih 12, prijavilo se za mjesto načelnika krapinsko-zagorske policije, dok se 11 kandidata prijavilo za čelno mjesto u karlovačkoj i osječko-baranjskoj policijskoj upravi. Najmanje kandidata prijavilo se u dubrovačkoj policiji, trojica, te u šibenskoj policiji, četvorica.

Nakon provedenog postupka po internom oglasu, tijekom kojega je povjerenstvo provelo testiranje i razgovor sa svim kandidatima koji su ispunjavali uvjete, izvješće o provedenom postupku s rang listama po pojedinim radnim mjestima dostavljeno je glavnom ravnatelju policije, koji je ministru unutarnjih poslova predložio imenovanje načelnika policijskih uprava, i to nakon što je zatražio mišljenje županijske skupštine odnosno skupštine Grada Zagreba.

Dosadašnjim načelnicima policijskih uprava petogodišnji mandat istekao je 19. rujna, a na rješenje o imenovanju kandidati koji nisu izabrani imaju pravo žalbe.