Most: Otežati strancima kupnju poljoprivrednog zemljišta nakon 2020.

U susret sutrašnjoj raspravi o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Most nezavisnih lista izrazio je neugodno iznenađenje jer taj zakon ministar Tomislav Tolušić jučer nije došao osobno predstaviti na saborskom odboru. U Mostu to tumače kao poruku da taj zakon nema pravu potporu Vlade.

Most podržava smanjenje administrativnih barijera ali apelira na Vladu da u zakon ugradi odredbe koje bi otežale strancima mogućnost kupnje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon 2020. kada istekne moratorij koji smo dogovorili prilikom pristupanja u EU. "Pratimo trendove i primijetili smo da je mađarski premijer Viktor Orban spriječio prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima ne samo zakonski, nego i promjenom Ustava. Osim Mađarske, Slovenije i Rumunjska, baltičke zemlje, pa čak i Danska kao stara članica imaju u svojim zakonima odredbe kojima otežavaju ili onemogućavaju prodaju zemljišta", kazao je Tomislav Panenić.

Tomislav Žagar ukazao je na predviđenu mogućnost dodjele poljoprivrednog zemljišta na korištenje bez javnog natječaja trgovačkim društvima kojima je osnivač RH ili jedinice lokalne i regionalne samouprave te da se ti korisnici oslobode djelomično ili u cijelosti od plaćanja zakupnine. Time se otvara mogućnost daljnje političke manipulacije poljoprivrednim zemljištem, napominje Žagar, dodajući i kako je nejasan prijedlog revalorizacije cijene otkupa i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

O problemu prodaje poljoprivrednog zemljišta raspravljat će se u srijedu i na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koji predstavlja Studiju o razmjerima nezakonitog prisvajanja obradivih površina u EU. Upozoravaju na problem koncentracije poljoprivrednog zemljišta u rukama malog broja vlasnika, te kupovini zemljišta od strane investicijskih fondova i banaka, što je posebno izraženo u istočnom dijelu Europe. O toj temi će s njima u Hrvatskom saboru danas razgovarati Tomislav Panenić.