Ivo Lučić: Hrvate se pokušava izbaciti iz političkog sustava i Ustava BiH

Prisluškuje li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) hrvatske političare i gospodarstvo? Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je kako agencija radi sve što treba u interesu BiH i da će to i dalje nastaviti raditi pa ako bude potrebno i prisluškivati. Odbacio je nagađanja da se pritom radi bilo što protuzakonito.

Bosanskohercegovačka OSA vodi specijalni rat protiv RH?

Ovu situaciju u Temi dana komentirao je profesor Ivo Lučić. Ustvrdio je kako u Bosni i Hercegovini očito postoje skupine koje su instrumentalizirale obavještajnu službu i uopće državne institucije. One su ih uzurpirale i koriste ih za svoje obračune unutar BiH, a također pokušavaju njima destabilizirati i politiku susjednih zemalja.

Očito je, kaže, da se već dulje vrijeme pokušava Republika Hrvatska na neki način prikazati neprijateljskom, nekom vrstom agresora. Čini mi se da se sve to skupa radi na takav način da se ne bi suočili sa stvarnošću. Stvarnost je takva da u BiH nije riješeno nacionalno pitanje, da je to podijeljena država, da tamo svi predstavnici institucija govore u ime svog naroda, naroda kojeg predstavljaju. Izrazio je nadu da će barem dio političkih struktura u BiH krenuti rješavati krucijalna pitanja u zemlji, a ne za ove unutarstranačke i druge potrebe sukobljavati se s Republikom Hrvatskom."Mislim da je BiH od vitalnog interesa da su dobri odnosi s RH kao i obrnuto, Hrvatskoj je važno štititi interese Hrvata u BiH. Postoji problem kada se radi o jednom pokušaju da se promijeni izborni zakon. Radi se o političkom ostvarenju ustavnih prava koji Hrvati u BiH imaju ali koje određene političke strukture sprječavaju da ostvare ta svoja prava. Oni pokušavaju kriminalizirati Hrvate u BiH kako bi spriječili ostvarenje njihovih prava, da bi deligitimirali ostvarenje ovih političkih zahtjeva koje su oni postavili. To je zahtjev za ravnopravnost, za promjenu izbornog zakona na način da mogu sami birati svoje političke zastupnike a ne da im biraju Bošnjaci. To je pokušaj da se Hrvati izbace iz političkog sustava i Ustava BiH. To je nasilje i zato se koriste institucije, između ostalog i obavještajna služba", rekao je dr. Ivo Lučić.