Španović: Grbin je otvorio Pandorinu kutiju u SDP-u

U SDP-u sve veće podjele! Iako se o njima dosad nagađalo, sukobi su izašli u javnost. Dio članova tvrdi da se stranka pretvara u sektu prijatelja predsjednika SDP-a Davora Bernardića te da im je poručio - kome nije dobro, može otići! Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića u kojoj su gostovali Arsen Bauk, Mirela Holy, Sanjin Španović i Milorad Šikanjić.

Arsen Bauk rekao je da brani SDP, a ne bilo koga pojedinačno. SDP je stranka koja je demokratskija od drugih, smatra Bauk, a sve što se trenutno događa u stranci je dio demokratske rasprave i u redu je izraziti nezadovoljstvo, ali ipak bi bilo bolje da se te stvari rješavaju na glavnome odboru ili konvenciji stranke. Dužnost je svakog člana SDP-a da pomogne predsjedniku stranke da bude što bolji ili da ga se riješi ako je loš. Ja branim svakog člana stranke i njegovo pravo da iznosi stavove, i Grbina i Bernardića istovremeno. U redu je koristiti sintagmu „mi ili oni“ kad se brani politika SDP-a, ali ne i unutar stranke. Ja se javljam dobrovoljno da budem 'ili“, dodao je Bauk. Hrvatska ima puno većih problema od stanja u SDP-u, kazao je Bauk. Sve što se treba dogoditi, dogodit će se na stranačkoj konvenciji, a Davor Bernardić se toga ne boji, a ne boje se ni oni koji ga žele srušiti. Arsen Bauk rekao je kako je obavijestio Davora Bernardića još u petak o tome da je primio zahtjev od Peđe Grbina da pokrene postupak za njegovo razrješenje s mjesta potpredsjednika Odbora za ustav.

Tužno je gledati što se događa u SDP-u, rekla je Mirela Holy, ali to je istovremeno ne iznenađuje. Proces krize identiteta SDP-a traje puno duže, ali su se stvari kontinuirano trpale pod tepih jer je rejting stranke bio relativno visok. Umjesto da se SDP-ovci krenu baviti problemima, oni se bave samim sobom. Najviše su motivirani budućim pozicijama u hijerarhiji stranke i pozicijama na listama. Holy smatra da Bernardić nije talentiran političar, ali se ne slaže da su okolnosti, u trenutku kad je on postao predsjednikom, bile idealne. Bernardić nije pronašao saveznike u medijima, a nema potporu ni interesnih lobija ni civilnog sektora, stoga nema ni političku perspektivu, procijenila je Holy.

Bernardić više nije tema jer je on pokazao da ne zna, rekao je Sanjin Španović. Peđa Grbin je prvi rekao da je car gol i na taj način je otvorio Pandorinu kutiju u SDP-u. SDP-ovci su puno angažiraniji i izgaraju kad se bave unutarstranačkim izborima, nego izborima na terenu. SDP danas nema sadržaj ni jasni stav. Španović je istaknuo kontradiktornost između onoga što je Davor Bernardić rekao, a to je da ne zna za ostavku Grbina s mjesta potpredsjednika odbora, i izjave Arsena Bauka u emisiji da ga je pravovremeno obavijestio o tome. Grbin i Bernardić su obojica dvometraši, ali je Bernardić ipak politički patuljak. Grbin je pokrenuo borbu protiv Bernardića, zaključio je Španović.

Bernardić je ostavio dojam mlakog čovjeka koji neće napraviti dublje rezove, smatra Milorad Šikanjić. Šef SDP-a nije iskoristio idealne okolnosti, a to je tanka većina na vlasti, u kojoj bi mogao imati upečatljivi istup. U samom vrhu stranke vidljiv je rascjep.


 

Pogledajte emisiju u cijelosti: