Plenković: Hrvatska i Slovenija dovoljno zrele da dijalogom naprave iskorak

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u New Yorku kako smatra da otvorena pitanja sa Slovenijom nisu nepremostiva te izrazio nadu da će se doći do rješenja, te potvrdio sastanak sljedeći tjedan u Zagrebu sa slovenskim premijerom.

Plenković,
koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a, na marginama tog sastanka razgovarao je s Mirom Cerarom te rekao kako će se njihov sastanak održati 27. rujna u Zagrebu. Dodao je da se želi ostvariti napredak u odnosima dviju zemalja i da se dijalogom može doći do rješenja.
Moja je poruka jasna, Slovenija je nama susjedna, prijateljska zemlja, imamo nešto otvorenih pitanja ali ona nisu nepremostiva i uz poštovanje međunarodnog prava mislim da možemo doći do rješenja, rekao je Plenković.

Na pitanje kako komentira Cerarovu izjavu za slovensku agenciju STA da će se moći razgovarati samo o provedbi odluke arbitražnog suda, a ne o bilateralnom rješavanju pitanje granice, Plenković je rekao da je za Hrvatsku pozicija što se toga tiče i dalje ista otvoreno granično pitanje želi rješavati dijalogom i kad je riječ o kopnenoj i kad je riječ o morskoj granici. Mislim da je poruka koju želimo poslati našim partnerima u međunarodnoj zajednici da smo dovoljno zreli i odgovorni da dijalogom između Ljubljane i Zagreba možemo napraviti iskorak, zaključio je Plenković.

Cerar je potvrdio da će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom te dodao da  ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država. Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji, kazao je za STA Cerar.

Posebni bilateralni sporazum o graničnom pitanju za Sloveniju je neprihvatljiv, istaknuo je slovenski premijer za Slovenski radio.

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.