Europarlamentarci se uvjerili da našem selu treba generacijska obnova

Europski parlamentarci, članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, stigli su u Hrvatsku kako bi vidjeli gdje smo u zajedničkoj europskoj poljoprivrednoj politici. Tijekom posjeta poljoprivrednicima u sisačko-moslavačkom kraju uvjerili su se da je našem selu prijeko potrebna generacijska obnova.

Da hrvatsko selo debelo kaska za starijim članicama Unije, uvjerili su se i europarlamentarci predvođeni Marijanom Petir. Petnaest milijardi eura subvencija uložila je Unija u programe za mlade poljoprivrednike, no rezultatom nitko nije zadovoljan.

Ako mladi poljoprivrednik želi investirati, primjerice, 100.000 eura u širenje proizvodnje i pritom mora plaćati visoke kamate, problem nije mali. Zato mislim da moramo zajedno pronaći programe i rješenja, a oslonac imamo. I to u Junckerovu programu za mlade, izjavio je Albert Dess, koordinator u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Tim se mjerama želi potaknuti generacijska obnova europskog sela. Za Hrvatsku su itekako važne.

Tolušić s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta
Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta sastalo se sa zastupnicima u Hrvatskom saboru te s predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Među ostalim, razgovaralo se o problematici nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te uspostava sustava kratkih lanaca opskrbe, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministar Tomislav Tolušić upoznao je europarlamentarce s rješenjima problema nepoštene trgovačke prakse koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u sklopu zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom ,o kojem će se ovih dana raspravljati u Saboru. Iznio je potrebu uvođenja sustava kratkih lanaca opskrbe u procesu javne nabave u cijelom EU-u radi zaštite cjelokupne europske poljoprivredne proizvodnje i stabilizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu.

Posebnu pozornost posvetio je upoznavanju europarlamentaraca s posljedicama elementarnih nepogoda koje su samo ove godine prouzročile nekoliko milijardi kuna štete na poljoprivrednim površinama, narušile proizvodni potencijal i dovele do manjka sirovina na tržištu. Posljedica toga bit će i povećanje cijena hrane za krajnjeg korisnika - potrošača, navodi se u priopćenju.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala je kratko predstavljanje hrvatskih nastojanja da se u sklopu zajedničkog zakonodavstva Europske unije uzmu u obzir specifičnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i da se posebna pozornost posveti primjenjivosti propisa na sve države članice jednakom težinom. 

Izaslanstvo Odbora Europskog parlamenta, predvođeno predsjednikom Odbora Czeslawom Siekierskim, boravi u radnom posjetu Hrvatskoj od 19. do 21. rujna na poziv Marijane Petir.