Komemorativni skup novinara i nakladnika za Slavka Goldsteina

Komemorativni skup povodom smrti Slavka Goldsteina održan je u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Zajednice nakladnika i knjižara.

Goldstein, koji je preminuo u 13. rujna u Zagrebu u 90. godini života, bio je novinar, publicist, povjesničar, autor, urednik i nakladnik koji je objavio velik broj vrlo važnih djela i knjiga, te je bio jedan od najznačajnijih hrvatskih intelektualaca, rečeno je.

Predsjednik zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić kazao je da se Goldsteinovom smrću zatvorila knjiga plemenitih nakana, iznimno važna za hrvatsko društvo, jezik, povijest i identitet, s istinama koje mnogi nisu htjeli ili nisu mogli napisati i objaviti. Njegovo djelovanje kao izdavača, publicista, novinara, urednika i autora primjer je ozbiljnosti i kritičnosti, bez obzira na vrijeme u kojem je djelovao. Bilo je to nekoliko desetljeća u potpuno različitim društvenim, političkim, i kulturnim okolnostima, što Goldsteina nije ni najmanje smetalo da nastavi neumorno sa svojim radom, kazao je Nejašmić.

Nakladnica Anita Šikić kazala je da je Goldestin sudjelovao u pripremi i objavio više od 400 knjiga, koje mnogi smatraju svojima. Osnovao je nakladničku kuću Liber, koja je postala vodeći hrvatski izdavač kapitalnih djela iz hrvatske kulturne baštine, i vodeći jugoslavenski izdavač kritički orijentirane publicistike i historiografije.

Većem broju ljudi koji su 70-ih iz političkih razloga bili hapšeni, Liber je bilo utočište gdje su mogli dobiti angažman. Šikić je podsjetila na tvrdnju Radovana Katičića da je Slavko Goldstein za hrvatsku kulturu napravio neizmjerno mnogo. Izuzetno okretna osoba, poznavajući teme i pomno birajući suradnike, izdao je veliki broj knjiga, poput kritičkog izdanja Matoša u 20 knjiga, Teorije prirodne filozofije Ruđera Boškovića, Sabranih djela Marina Držića i drugih, koje su dobile više godišnjih nagrada i priznanja za najbolje projekte.

Ivo Žanić rekao je kako je Goldstein u Hrvatskoj vidio državu s najvišim kulturnim potencijalom, a važnost kulture, posebno književnosti, vidio je u razvodnjavanju totalitarne svijesti. Svatko onaj tko je ustrajavao na profesionalnoj etici, doprinio je otporu totalitarnoj svijesti, smatrao je Goldstein.

Njegov ideal je Hrvatska koja je jasna, sređena, otvorena i vjerodostojna svima oko sebe i svemu svijetu, a ne dvosmislena Hrvatska koja potpisuje sporazume s figom u džepu, kazao je Žanić.

Na kraju se pozvao na zapis Popa Glagoljaša Broza Korunića iz Krbave 1468. koji kaže: Tko knjigu poštuje, bit će poštovan u knjigama, te zaključio da će to Slavko Goldstein svakako biti.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak istaknuo da je Goldstein značajno utjecao na razvoj hrvatske izdavačke scene, te da će njegova djela nastaviti njegovu prisutnost i dalje.

Sin Ivo Goldstein kazao je da je rad u novinarstvu ostavio na njegova oca zdravstvene posljedice, te da se u nakladništvu našao i bio sretan, kao treća generacija nakladnika u svojoj kući.