CETA između EU-a i Kanade privremeno stupa na snagu

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade, koji će po podacima Europske komisije, europskim poduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu danas privremeno stupa na snagu.

Kontroverzni sporazum, o kojem se počelo pregovarati još 2009. potpisan je 2016. nakon što je Vijeće EU-a, to jest države članice, dale odobrenje. Sporazum će biti privremeno na snazi sve dok se ne dovrši postupak ratifikacije u svim zemlja članicama, a u pojedinim državama to trebaju učiniti i regionalni parlamenti. U EU treba proći ratifikaciju u čak 38 parlamenata, što nacionalnih, što regionalnih. Do sada je ratificiran samo u pet zemalja članica - Hrvatskoj, Danskoj, Španjolskoj, Latviji i Malti te u Europskom i kandskom parlamentu.

Cijeli sporazum može pasti u vodu ako izostane ratifikacija u samo jednoj članici EU-a. Međutim, već kroz privremenu primjenu, njegove odredbe će se skoro u potpunosti provoditi. Od 21. rujna CETA-om se ukidaju carine na 98  posto proizvoda.

Kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk izjavio je u HRT-ovom Dnevniku 3 da privremena primjena CETA-e znači to da će svi gospodarski važni dijelovi ovoga sporazuma od sutra stupiti na snagu. Hrvatska je bila treća država koja je ratificirali sporazum. Za mene to znači da je Hrvatska samopouzdana i ambiciozna da može uspjeti na globalnom tržištu. Što se tiče učinaka ta privremena primjena znači da će 98% carina od sutra biti ukinuto, kazao je Maksymiuk. 

Na pitanje kako prostor na kanadskom tržištu mogu naći male države s obzirom na česte kritike da CETA pogoduje velikima, kanadski veleposlanik je kazao da najveće korporacije ne trebaju ovakav sporazum. On je namijenjen malim i srednjim poduzećima. U ovom sporazumu imamo strukture koje usklađuju standarde suradnje u Kanadi i Europi. Cilj toga je da npr. slanje robe u Kanadu jednog dana postane potpuno isto kao da šaljete recimo iz Hrvatske u Austriju ili Sloveniju. To će jako utjecati na mala i srednja poduzeća, rekao je Maksymiuk

Istina je da što se tiče međusobne razmjene Hrvatske i Kanade - postoji prostor za suradnju, odnosno za poboljšanje. Ali, ambiciozni ste i ja sam optimističan. U ovom trenutku trgovina pokriva mnoge sektore - pića, visoka tehnologija, lijekovi, brodogradnja itd. Za sve to ima mjesta u Kanadi. CETA otvara mogućnost da sva ta poduzeća rastu,
izjavio je između ostalog kanadski veleposlanik.