Prijam u povodu 25. godišnjice ulaska Hrvatske u UN

U povodu obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode premijer Andrej Plenković organizirao je prijam u New Yorku. Istaknuo je kako je 22. svibnja 1992. simbolizirao završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države za međunarodnim priznanjem te da nekome 25 godina nije mnogo, ali za nas je to "generacijski poduhvat". Na prijam su stigli mnogi ugledni američki Hrvati i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslav Lajčak i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.Premijer je dodao da kad god pomislimo da smo suočeni s teškim pitanjima na političkom planu u pogledu vlade, parlamenta, koalicija, uvijek se treba sjetiti koliko je tada bilo teško, kad je Hrvatska bila žrtva agresije, kad je više od četvrtine teritorija bilo okupirano i kad smo živjeli u doba neizvjesnosti. "UN nam je pomogao da postanemo ono što smo danas, mlada nacija u pogledu subjekta međunarodnog prava, no isto tako stara i ponosna nacija koja pridonosi međunarodnom miru, sigurnosti, suradnji, globalnim i europskim naporima, našem bližem susjedstvu gdje pružamo našu pomoć u iskustvu i uspostavi bliskih susjedskih odnosa i s onima s kojima smo prije 25 godina imali drugačija gledišta. Uspjeli smo izgraditi naše institucije, ojačati demokraciju i sada smo usredotočeni na gospodarstvo i gospodarski rast", zaključio je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posebice je zahvalila svim hrvatskim djelatnicima u mirovnim misijama UN-a. "Naše članstvo u navažnijim međunarodnim organizacijama počevši od UN-a, Europske unije i NATO-u potvrda je naših napora koji dokazuju da je priča naše zemlje uspješna", rekla je ministrica.

Na 25. obljetnici Hrvatskoj je čestitao i predsjednik Opće skupštine UN-a, slovački diplomat Miroslav Lajčak. "25 godina možda nije mnogo, no hrvatsko sudjelovanje u UN-ovim aktivnostima je važno. Bili ste u Vijeću sigurnosti, predsjedali gospodarsko-socijalnim vijećem, bili ste u komisiji za izgradnju mira, danas ste članica Vijeća za ljudska prava. Radujem se suradnji s vama i nastavku aktivnosti unutar UN-a", istaknuo je Lajčak.

Proslavi se pridružio i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn koji je rekao kako je Hrvatska priznata i važna članica međunarodne zajednice. "Mi smo i više nego sretni što ste u Europskoj uniji i možete mnogo pridonijeti u daljem razvoju zapadnog Balkana, računamo na to jer ste model koji pokazuje kako to može izgledati i zato sam uvjeren da ćete odigrati svoju ulogu. Nadam se da će idućih 25 godina biti najmanje jednako uspješne kao i prošlih 25", poručio je u čestitki Hahn.

Premijer Andrej Plenković prethodno je održao predavanje na Sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju te istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u Schengen i eurozonu. Za nekoliko tjedana pokrenut će se s Hrvatskom narodnom bankom i kampanja za ulazak u eurozonu, pa bismo do 2020. trebali postati dijelom europskog tečajnog mehanizma, a nekoliko godina poslije i punopravna članica, najavio je. Premijer je govorio i o situaciji nakon Brexita, populizmu te nastojanjima da Europska unija postane što jača globalna sila.