Produbljuje se kriza u SDP-u: Grbin za hitne izbore, javio se Bernardić

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin zauzima se da se unutarstranački izbori u SDP-u održe do kraja godine na nacionalnoj i na lokalnoj razini, što bi bila prilika da se članstvo izjasni o aktualnom vodstvu stranke, za koje Grbin smatra da ne uživa povjerenje većine SDP-ovaca. Istaknuo je kako ovakav SDP ne predstavlja pravu oporbu vlasti i nema izgleda pobijediti HDZ.

Nered u redovima SDP-a: "Stranka nije sekta prijatelja"

Peđa Grbin smatra da postoji kritična masa za promjenu. "Bernardić loše vodi stranku, u jednom uskom krugu ljudi, a svi mi drugi u Predsjedništvu stranke i u Klubu zastupnika osjećamo se isključenima", ustvrdio je Grbin za Novu TV. Najboljim scenarijem smatra da se izvještajnu konvenciju pretvori u izbornu gdje bi se biralo cjelokupno vodstvo, uključujući predsjednika, i u konačnici da se odluči je li to kako je Bernardić vodio SDP ono što članovi stranke žele. "Šutjeli smo o porezu na nekretnine, nismo dovoljno jasno reagirali kod premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca. Gdje smo danas kada ponovno imamo atak na prava nacionalnih manjina", upitao je.

Davor Bernardić Grbinu je uzvratio statusom na Facebooku. "Kada se ovoliko bure digne u SDP-u samo zato što sam inzistirao na povjerenstvu za Agrokor, onda se ponovno moram zapitati što se sve pokušava sakriti i tko sve vuče konce ove mračne priče", poručio je predsjednik SDP-a.

Ranko Ostojić podržava Peđu Grbina Grbina. "Bravo Pedja ! Jasno. Precizno. Odgovorno . I pošteno. A tko se boji clanova vidjet cemo. I čiji su prstići u necijem pekmezu", poručio je Ostojić na Facebooku..

Željko Jovanović kaže da prepirke štete rejtingu stranke. "Ako ovo vodstvo na čelu s Bernardićem i Komadinom koji mu je mentor, ne može osigurati bolji rad SDP-a - onda je njihova dužnost da se sami povuku", poručio je Jovanović.

Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je kako oni koji se u SDP-u bave destrukcijom nisu rješenje problema, te da je sramotno koliko je energije upotrijebljeno za obračun s kolegama u stranci. "Ne krijem da u SDP-u ima problema, ali oni koji se bave destrukcijom nisu rješenje tih problema", rekao je Komadina odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi SDP-ova Peđe Grbina da predsjednik SDP-a Davor Bernardić mora otići.  Rekao sam im da se uhvate posla, jer toliko energije i pljuvanja koliko je upotrijebljeno za obračun s kolegama u stranci nije već odavno bilo usmjereno u borbi za ideje socijaldemokracije ili obračun s političkim protivnicima. Sram ih može biti, poručio je Komadina.

Članica Predsjedništva SDP-a Romana Jerković stala je u obranu Davora Bernardića, uz ocjenu da je legalno izabrani predsjednik SDP-a izložen jednim od najgorih napada u hrvatskoj političkoj povijesti, te da bi njegova smjena vodila u raspad stranke. Podsjeća kako je Bernardić "legalno i legitimno izabran za predsjednika SDP-a i da su na izborima svi imali priliku pokazati da su bolji". Pita se je li Bernardić uopće dobio šansu da pokaže svoje kompetencije. "Odmah je dočekan na nož", kazala je. "Ovo što vidim i slušam potpuno je u suprotnosti s onim na što sam kao SDP-ovka bila ponosna. S jedne strane Opačić proziva predsjednika da ne radi dobro, a s druge strane ona sama zaboravlja zbog čega je u Saboru. Neka objasni hrvatskoj javnosti zbog čega je pokušala izbjeći glasanje o ministru Zdravku Mariću i davala izjave o tome da SDP nije spreman na izbore", kaže Jerković.

O svemu za N1 govorio i Siniša Hajdaš Dončić. 'Zalažem se uvjetujemo izbor ustavnih sudaca povjerenstvom za Agrokor, a o internim stvarima moramo razgovarati u SDP-u.  Dodao je kako ne bi htio da njegov odnos prema SDP-u bude na principu 'gledam tekmu, a nemam osjećaj'. "Ne amnestiram nikoga, ni aktualnog predsjednika ni druge kolege koji možda malo emotivno reagiraju. Većina ovog su interne stvari, a one se rješavaju u kući. Ako se ne riješe u kući, onda nam nije neka svijetla budućnost", kazao je.