Maletić: 500 milijuna eura za programe zapošljavanja mladih

U Hrvatskoj boravi peteročlano izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta. Među njima je i Ivana Maletić, europarlamentarna zastupnica HDZ-a i europskih pučana, koja je gostovala u emisiji Studio 4.

"Europski parlament prošlog je tjedna odobrio 500 milijuna eura za programe zapošljavanja mladih, koji su dio paketa od 1,2 milijarde eura za razdoblje od 2017. do 2020. Prvi paket išao je na početku perspektive. Rasporedio se u 2014. i 2015. od 6,4 milijarde eura i zbog uspješnog korištenja odlučeno je da se za 2017. i 2018. raspodijeli još 1,2 milijarde i za sada 2017. od toga 500 milijuna", rekla je Maletić. Dodala je da od paketa od 1,2 milijarde eura Hrvatskoj pripada 35 milijuna eura, a od onog prvog paketa od 6,4 milijarde eura, koji je obuhvatio razdoblje 2014./2015., mi smo dobili 66,5 milijuna eura.

"Mladi nezaposleni kod nas mogu do tog novca doći preko HZZ-a jer se financiraju mjere ili poticajna zapošljavanja mladih pa je to ono oslobođenje od doprinosa tijekom prvih pet godina rada ili najčešće spominjano stručno usavršavanje mladih bez radnog odnosa", naglasila je Maletić. "Interesantno je da se na ovaj novi paket koji ćemo dobiti u 2017./2018. od 35 milijuna eura veže još 35 milijuna eura sredstava europskog socijalnog fonda plus nacionalno sufinanciranje te dolazimo gotovo do 100 milijuna eura koji će moći biti usmjereni za nove mjere jer mladi kažu da je novo vrijeme i da nisu više isti problemi i žele drugačije mjere i one će se sada moći i definirati i imaju svoj novi izvor financiranja", rekla je.

"Izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta došlo je zbog ocjene kvalitete provedbe inicijative za zapošljavanje mladih i garancije za mlade u državama članicama ovaj put u Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi dobili informacije s terena, koji su problemi i što bi trebalo mijenjati jer se ove i sljedeće godine u Europskom parlamentu i na razini europskih institucija odlučuje o budućnosti financiranje i hoće li se u novom proračunu i u kojem obliku pronaći i inicijativa za zapošljavanje mladih", istaknula je Maletić.