Šund na plakatima i gdje je granica između provokacije i etike

Hrvatsko narodno kazalište novu sezonu reklamira plakatima na kojima glumac Krešimir Mikić stoji iza nagnute glumice Nine Violić. Plakat se može vidjeti po Zagrebu i već je izazvao kontroverzi.

Oglasili su se iz Udruge Vigilare, a reklamu su nazvali prostačkom i pozvali građane da zajedničkom akcijom spriječe daljnje promicanje bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru. O ovome i drugim aktualnim temama u Studiju 4 govorila je komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

"Na ovom konkretnom primjeru ne bi mogli postići konsenzus da se radi o šundu. Radi se o provokaciji koja je u oglašivačkom poslu poželjna", smatra Ankica Mamić. "Plakat nije informativan, na njemu nisam vidjela blud, ali je žena u ponižavajućem položaju. Ovdje se išlo na provokaciju radi provokacije, to je legitimno, a koliko je etično - to je druga teme", kazala je.

Govoreći o plakatu na kojoj je prva dama Amerike Melania Trump Mamić je kazala da je plakat duhovitiji, ali sumnja da bi netko na plakat s porukom 'neznanju engleskog' stavio muškarca. Gospođa Trump je vrlo moćna žena i reakcija njezinih odvjetnika je pridonjela kampanji.

Komentirajući SDP-ovo ponovno angažiranje PR stručnjaka Alexa Brauna koji bi, nakon što je pomogao Zoranu Milanoviću to isto trebao učiniti i za Davora Bernardića Ankica Mamić je kazala kako ovaj slučaj ponovno dokazuje daje Milanovićeva odluka o neangažiranju domaćih PR agencija - uzaludna. "Činjenica je da takvi savjetnici političarima mogu pomoći, a to je Bernardiću potrebno. Sigurna sam da u Hrvatskoj ima stručnjaka koji također mogli pomoći", dodala je.