Epidemija bolovanja u splitskoj gradskoj upravi

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na zadnjoj sjednici gradskog vijeća otkrio je frapantan podatak. Naime, petina zaposlenih u gradskoj upravi je na bolovanju. Tako je od 453 zaposlenih njih 71 prošlog tjedna bilo na bolovanju. U prave razloge bolovanja HRT ne ulazi, ali na bolovanju zaposlernici ne osjete razliku na plaću jer ima je naknada čak 95% i to puna 42 dana koje plaća grad.

Na ovu temu su u emisiji HRT-a Studio 4 govorili savjetnik splitskog gradonačelnika Dragan Brtan i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.
Bojim se da je krivo protumačen podatak koji je iznio gradonačelnik Opara. Na sjednici je bila samo konstatacija o stanju gradske uprave gdje je gradonačelnik iznio da je 71 djelatnik na bolovanju. Ne ulazimo u analizu razloga bolovanja. To je osobna stvar pojedinca i liječnika. Kao odgovoran poslodavac grad će u idućem razdoblju pratiti kretanje bolovanja naših djelatnika. Bitno je naglasiti da bez obzira na broj djelatnika gradska uprava odnosno grad i dalje dobro funkcionira. S radom postojećih djelatnika mi smo povećali učinkovitost i nije se osjetio nedostatak, objasnio je Brtan.

Čak 17% djelatnika nije na svojem radnom mjestu i gradska uprava , kaže i savjetnik, funkcionira besprijekorno. To samo po sebi znači da se zapravo govori o višku zaposlenika u gradskoj upravi. Zna se da tijekom prethodnih gradskih uprava svaki od gradonačelnika kad dođe na vlast dovede svojih 30-40 novih djelatnika, a prošli gradonačelnik čak 80. Imenuju se savjetnici koji se dolaskom nove gradske uprave spuštaju samo stepenicu dolje pa je gradska uprava u zadnjih 10 godina porasla na impozantnu brojku. Po riječima gradonačelnika gradska uprava sasvim dobro funkcionira i s petinom djelatnika manje. Ne ulazim u razloge bolovanja, ali u privatnim tvrtkama je za očekivati 2-4% bolovanja, rekla je Puljak.

Brtan je uzvratio i rekao kako unutar Banovine nema viška zaposlenih. Da bi donijeli bilo kakav zaključak o višku djelatnika moraju se poznavati detaljno procesi koji se odvijaju u gradskoj upravi. Gradska uprava mora funkcionirati bez obzira na broj djelatnika, rekao je Oparin savjetnik.