Stanka u Saboru: 'Sitniš' za naknadu štete od nepogoda

Zastupnici su današnju sjednicu započeli stankama kako bi upozorili na nedostatna financijska sredstva u proračunu predviđena za naknadu štete od elementarnih nepogoda budući da je Vlada ponudila 20 milijuna kuna, što je, kaže Ivan Vilibor Sinčić (Klub Živi zid i Snaga), samo 'sitiniš' od potrebnih 2,3 milijarde.

Podaci za ovu godinu o dosad prijavljenoj šteti od elementarnih nepogoda su šokantni i iznose 2,3 milijarde kuna, bez štete od poplava u Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, dok je u proračunu osigurano samo 20 milijuna kuna, rekao je Sinčić. Taj sitniš koji je predviđen nipošto nije dovoljan, ustvrdio je Sinčić i pozvao na izradu strategije o klimatskim promjenama i akcijskog plana kako bi se Hrvatska na vrijeme pripremila za klimatske promjene i osigurala dostatna sredstva. Sinčić je rekao kako je, primjerice, od 2000. do 2007. za naknadu štete bilo potrebno ukupno 1,3 milijarde kuna, a samo ove godine već je zabilježeno 2,3 milijarde štete, a godina još nije završila.

Damir Mateljan (Klub SDP-a) upozorio je da Karlovačka županija kod svake ozbiljnije kiše ima problema s poplavama. U samo jednom danu na imovini Ogulina i Ogulinaca poplava je napravila štetu, prema najkonzervativnijim procjenama, više od 30 milijuna kuna, naglasio je Mateljan. Pozvao je zato Vladu i Hrvatske vode da učine nešto "odmah" i počnu graditi učinkovit sustav obrane od poplava u Karlovačkoj županiji za koji je, tvrdi, potrebno oko 300 milijuna kuna.

Marija Jelkovac (Klub HDZ-a) ustvrdila je da je Vlada svjesna problema što dokazuje, kako je rekla, i posjet premijera Andreja Plenkovića Ogulinu u trenutku poplava i to što je poduzeto sve što je moguće da se zaštite ljudi i imovina. Stanovništvo pogođeno poplavama ne može biti zadovoljno brzinom rješavanja problema, ali isto tako moramo biti svjesni realnosti situacije, rekla je te izrazila nadu u što bržu realizaciju projekta zaštite od poplava u Karlovačkoj županiji.

Kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena, smatra Anka Mrak-Taritaš (Klub GLAS i HSU), treba kontinuirano održavati poljoprivredne površine, prirodne kanale, prosjeke u šumama, ali i graditi infrastrukturu. Najavila je i mogućnost sazivanja tematske sjednice u Saboru o klimatskim promjenama.