Što je utišalo ljevicu u Hrvatskoj?

Dolazak desnice na vlast oslabio je ionako slabu ljevicu. Pokušaji da posegnu za dijelom desnog biračkog tijela, otjerali su im birače. Ali oni se i dalje najviše bave sami sobom, dok stvarni problemi u društvu prolaze pokraj njih. Što je utišalo ljevicu u Hrvatskoj?

Što je ljevica danas i gdje se skrila? Barem jedan njezin dio, intelektualni, bilo je lako naći. U šibenskim kalama i trgovima u vrijeme Fališa, festivala alternative i ljevice. Unatoč svim zaprekama uspio se održati i 5. put. Kameni trg nije neki salon, kaže direktor festivala Emir Imamović Pirke. Ipak, i to je okupljanje nametnulo pitanje - je li ljevica danas previše salonska?

Nema ljevice bez salona. Dakle, ideje se kreiraju u salonima. To, istina, ne mora biti jako udoban salon. To može biti i kameni trg u Dalmaciji ili neka mala prostorija u kojoj će istomišljenici razgovarati. Problem počinje kada se iz salona izađe. Kada sve te ideje koje se artikuliraju, izbruse, kada se o njima raspravi, ostanu na vratima. Nitko s desnice nije nanio toliko štete ljevici kao sami ljevičari, rekao je Pirke.
To je tako, možda je to naprosto njena današnja društvena pozicija. Možda je, nastavlja kolumnist jutarnjeg lista Jurica Pavičić, ljevica postala ideologija urbane manjine. Činjenica je da su i u Hrvatskoj za ono što mi zovemo ljevica, po meni ne baš točno, a to je SDP, glasale bogatije regije, veliki gradovi, obrazovanije stanovništvo i srednja klasa, dakle nije glasala radnička klasa. Radnička klasa u Hrvatskoj drži desnicu na vlasti, uvjeren je Pavičić.

Ipak, Hrvatska nije izoliran slučaj, upozorava, jer problemi na ljevici muče velik dio Europe.

Možemo raspravljati o razlozima zašto je to tako. Dijelom je rezultat činjenice da je desnica preuzela dio tradicionalnih uloga ljevice, to znači zagovaranjem protekcionizma zapravo štiti klasičnu tradicionalnu ili pretendira da štiti tradicionalnu radničku klasu, rekao je Pavičić. 

Ako joj je desnica preuzela dio uloga, ali i birača, što bi uopće bila ljevica danas?
Pitanje je zapravo lagano, jer na njega nema odgovora, rekao je filozof i publicist Boris Buden, koji već godinama živi u Berlinu i predaje na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru. Smatra da se, unatoč svim problemima, lijeva pozicija javlja i ondje gdje je nitko ne očekuje. Pazite kad kažete štoa je ljevica, pa Papa je ljevičar, jel. Dakle, pođimo od toga, dakle to je nešto novo. Katolička crkva prije 10 godina i Katolička crkva danas je nešto sasvim drugo. Dakle, evo vam ljevice usred Rima, izjavio je.

Sugovornici HRT-a se slažu - socijaldemokracija u Hrvatskoj skrenula je u slijepu ulicu, iznevjerila svoje zadaće, izgubila sadržaj.

Ta ljevica, navodna ljevica koju SDP zastupa, stalno zaboravlja tko je njezina biračka baza i što ta baza očekuje, odnosno što i većina građana koji mijenjaju strane ili ne izlaze na izbore zbog razočarenja, očekuju od SDP-a. Očekuju, dakle, jasnu socijalnu politiku, jasnu antifašističku politiku i jasno smirivanje nacionalističke histerije, rekao je direktor festivala Fališ Emir Imamović Pirke.

Ne samo da se oni s tim ne bave, nego onda kad su se bavili time su zapravo zauzimali poziciju koju bi čovjek očekivao od desnice, pogotovo unutar zadnjih 6-7 godina, smatra kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić.

Ne može, dakle, predsjednik SDP-a nikada i niti u jednoj situaciji i niti u jednom kontekstu, bez obzira koliko duga ta rečenica bila, u toj rečenici izgovoriti da se njemu fućka za Za dom spremni. Ako to misli i ako je to spreman javno reći, onda je na krivoj strani, rekao je direktor festivala Fališ.

Socijaldemokracija hrvatska od trenutka kad je napravila kompromis sa hrvatskim nacionalizmom, a to je ključni element, to je Račanova parija 90-te, dakle kad je pristala na ta pravila, nacionalistička pravila igre, tu je izgubila jednu svoju historijsku legitimaciju, a u kritici kapitalizma se nikada nije artikulirala, smatra Buden.

Naša dosadašnja ljevica se prema kapitalizmu odnosila isto kao i desnica. To je sveto, to se ne dira, to tako biti mora. Onda su oni predstavljali samo protivnike HDZ-a, ne zaista i ljevičare. A kad je o protivnicima riječ, ljevica nerijetko ima još jednoga - samu sebe. Prije nego bilo što učine, kaže Emir Imamović Pirke, ljevičari će se podijeliti na frakcije i zauzeti stotine stajališta. Nitko sa desnice nije nanio toliko štete ljevici kao sami ljevičari. Zato zapravo ljevici još uvijek i ne treba politički neprijatelj. Dovoljno je pustiti da se malo razmaše pa da se sama i raspadne, rekao je Pirke. 

No politička je kriza mnogo dublja, upozorava Boris Buden. Cijeli sustav demokracije zasnovan na partijskoj demokraciji je u krizi.

Da su partije dakle, elite političke, koje su potpuno odvojene od masa i to tako je u Americi, tako je u zapadnoj Europi, tako je i kod nas. I u ovom trenutku nitko nema rješenje za to, izjavio je Buden.

Možda je jedno od rješenja u prestanku terora političkog centra, u koji je i ljevica ušla. U svakom slučaju, slažu se naši sugovornici, postojeći se sustav treba preispitati, a ljevica se, ako želi budućnost, mora ponovno naći.

Ljevica se mora prestati opravdavati. Ljevica ima zadatak da se razračuna s onim što njen teret jeste, dakle Goli otok, verbalni delikt, sužavanje građanskih sloboda, neprovođenje demokratskog socijalizma, likvidacija političkih protivnika. To jesu grijesi ljevice. Ne može grijeh ljevice biti industrijalizacija Dalmacije. Ona na to mora biti ponosna. I mora se vratiti svojim korijenima. Ljevica koja ne zagovara javne radove, javno školstvo, javno zdravstvo, socijalnu ravnopravnost, sekularno društvo, antifašizam, ona ne može postojat, onda ona više nije ljevica. To su njene temeljne vrijednosti, rekao je direktor festivala Fališ.

Ne volim jedan dio tog lijevog diskursa, koji je možda katkad prisutan i na ovim festivalima, koji kaže izbori su opijum za narod i znate onda na kontejneru sprejem nacrtan glasački listić. Ja iskreno taj diskurs ne volim, jer što onda?, pita Pavičić.

Ljevica s trgova poput ovoga u Šibeniku ili ljevica iz salona neće proizvesti lidera. Ali lijevi lider će se prepoznati po tome što će prići takvoj ljevici,
rekao je Pirke.