Motovun - magično mjesto za ljude sa Zapada

I dok se velik dio Hrvatske prazni, Istra sve više privlači strance. Istarsko mjesto koje prednjači je Motovun. Što je u njemu tako magično i zašto svoj novi početak u njemu traže brojni ljudi sa Zapada?

Mi smo doši iz Belgije, ovdje u Hrvatsku, prije gotovo 10 godina, kada je moje dijete imalo godina i pol. Htjeli smo živjeti negdje gdje je puno sunca, gdje je život lijep, u prirodi, prije smo živjeli u Bruxellesu, rekla je za emisiju Labirint HRT-a Lotte Gulinck.

Lotharu
hrvatski ide nešto slabije. Iz Njemačke je u Motovun došao prije 30-ak godina. Bavi se filmskom poviješću, piše knjige, susjedima rado pomaže u polju.

Stari je s traktorom došao u Motovun prije jedno tridesetak godina, ja kako sam odrastao i odlazio na sve moguće praznike kod bake u Zagreb, tako mu je ekipa iz Zagreba nadjenula ime Filip Motovunski. Dolazak stranaca u Motovun me je jako oblikovao. Zato što su oni donijeli svjetski način razmišljanja, ideje u malo selo i umjetnost. I tamo sam upoznao neke producente, izjavio je Filip Motovunski.

Jedna sam od zadnjih koja se rodila u Motovunu. Ponosna sam na svojih šeždeset i tri godine, rekla je Zlatica Brajković. Kaže da su stranci oplemenili Motovun, donijeli svoju kulturu i ideje. No njezina su djeca kruh potražila drugdje. Kći u Zagrebu, jedan sin u Novigradu, drugi s nevjestom i troje djece u Njemačkoj. Radila sam preko 20 godina u Digitronu, u Bujama je bilo glavno, tu je bio samo pogon. Zapošljavao je oko 40 radnika. Radile su se digitalne vage, digitalni satovi, motali su se transformatori. Toga sada više nema, dodala je Brajković.

I gospođa Mila Benčić radila je u Digitronu. Kad se zatvorio, prvo je u Italiji bila njegovateljica, a onda je postala tartufarka. Cijelim Motovunom širi se miris tartufa. Sezona je upravo počela.