Telekomi Kujundžiću: Mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz

Udruga HUP ICT i tri najveća telekoma u Hrvatskoj neugodno su iznenađeni izjavama ministra zdravstva oko mogućeg uvođenja poreza na luksuz, u što je uvrstio i telefone/mobitele, te poručuju da mobiteli, mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz.

Najava ministra zdravstva Milana Kujundžića o dodatnim porezima na luksuz izazvala je burne reakcije u ICT sektoru, s naglaskom na telekomunikacije.

Poduzetnici su već sada previše opterećeni fiskalnim i parafiskalnim nametima, a svako dodatno oporezivanje vrlo teško podnose, i to znatno utječe na poslovanje. Nametanje i najava novih poreza i za ICT sektor u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, znatno opterećuje i investicijski potencijal te otežava razvoj mobilnih mreža nove generacije, ističu iz udruge HUP ICT i poručuju da bi takav porez znatno poskupio cijenu usluga te utjecao na konkurentnost hrvatskih tvrtki.

Napominjući kako iz ministrovih izjava nije jasno o kakvom se točno porezu radi i na koga se odnosi, iz Hrvatskog telekoma (HT) naglašavaju da je u današnje vrijeme, kada građani žele biti povezani uvijek i svugdje, imati najveće brzine interneta i koristiti napredne usluge, nerazumno uspoređivati telefoniju sa štetnim stvarima poput cigareta, alkohola ili kocke. U 21. stoljeću mobilni telefon ne možemo smatrati luksuzom. Oni su neophodni za povezivanje s prijateljima i obitelji, za poslovanje, i da živimo naše živote sigurno i sretno. U Hrvatskoj telekomunikacijska industrija već znatno više doprinosi u porezima u odnosu na druga europska tržišta, pa primjerice davanja za pravo puta iznose više od 10 posto vrijednosti telekom tržišta, a plaćamo i najskuplji radio frekvencijski spektar u Europi, poručuju iz HT-a te ističu da HT značajno ulaže u poboljšanje dostupnosti i kvalitete mobilnih usluga te u tehnologije koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom.

Skrećemo pažnju da je Vipnet u snažnom investicijskom ciklusu razvoja mobilne i fiksnih mreža, posebno ultra-brzog interneta. S tim u vezi, budući razvoj 5G mreža, koji promovira RH i EU u svojim planovima razvoja digitalnog društva, bit će još i značajno zahtjevniji i skuplji s obzirom na eksponencijalan rast potrebe za podatkovnim prometom, kažu iz Vipneta.

U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, u čemu je RH na začelju, smatramo da se ovdje radi o nesmotrenoj izjavi koja, nadamo se, neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju, kažu iz Tele2.

Udruga poreznih obveznika "Lipa" također se usprotivila prijedlogu Ministarstva zdravlja o povećanju poreza na alkohol, cigarete, kocku i mobitele, istaknuvši kako se radi o novom udaru na standard građana. Smatraju da je porezna presija u Hrvatskoj ionako previsoka, pa Vlada treba razmišljati o tome kako je smanjiti, a ne kako je neopravdano povećati.