Saborski Odbor za unutarnju sigurnost traži izvješće SOA-e

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio je od SOA-e da utvrdi je li istinita tvrdnja bosanskohercegovačkog ministra sigurnosti Dragana Merkića da tajne službe BiH prisluškuju gospodarstvenike i političare iz RH. 

Već danima mediji navode da se vodi specijalni rat protiv Hrvatske i Hrvata u BiH te da se OSA (tajna služba Bosne i Hercegovine) zlorabi za afirmiranje političkih interesa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
Ivo Lučić: Hrvate se pokušava izbaciti iz političkog sustava i Ustava BiH
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u New Yorku za HRT, nakon svog prvog govora pred Općom skupštinom UN-a, da bi bilo jako loše ako je istina da su se na udaru prisluškivanja bosanskohercegovačke državne Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) našli hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH te razne kompanije.

Kako je rekao, u ovom trenutku nema sva saznanja o toj temi, te da se čuo s ravnateljem hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije i da očekuje pune informacije po povratku u Hrvatsku. Ali to da se prisluškuje hrvatske dužnosnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo vidjeti kad se vratim, rekao je Plenković. Ne bih donosio nekakve definitivne sudove u ovom trenutku, tema je preosjetljiva, a za mene je BiH kao država i najbliža i najbitnija i imamo veliki interes za dobre odnose i za Hrvate koji su tamo konstitutivan narod. To sam pokazao od prvog dana mandata sedam posjeta BiH u manje od jedanaest mjeseci, dodao je.