Cerar otkazao posjet Hrvatskoj zbog Plenkovićeve izjave o arbitraži

Slovenski premijer Miro Cerar otkazao je posjet Hrvatskoj dogovoren za 27. rujna, zbog izjava premijera Andreja Plenkovića o arbitraži u UN-u, objavila je slovenska agencija STA. Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju u njezinoj provedbi, kazao je Cerar.

U telefonskom razgovoru za slovenski RTV Cerar je poručio da je govor hrvatskog premijera u UN-u, u kojem je službeno odbacio arbitražnu odluku - za Sloveniju neprihvatljiv. Onim što je izgovorio u palači UN-a, pred cijelim svijetom - odstupio je od našeg dogovora. Rekao je da je arbitražna odluka nevažeća. To je potpuno neprihvatljivo stajalište koje onemogućava bilo kakav razgovor u Zagrebu pa moj odlazak onamo sljedeći tjedan nema smisla. Moja će vlada nastaviti pripreme za primjenu odluke i učiniti sve da Slovenija bude spremna zakonskim i podzakonskim aktima primijeniti arbitražu. Mi smo za dijalog, ali ako Hrvatska ne bude sudjelovala u primjeni - nastat će teškoće koje nitko ne želi, poručio je Cerar.  

Premijer Andrej Plenković u New Yorku je rekao da je upravo Hrvatska ta koja se pridržava međunarodnog prava odgovarajući na napade slovenskih dužnosnika da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo jer ne priznaje arbitražnu presudu o granici proizašlu iz procesa koji je Slovenija kompromitirala.

Cerar je jučer u razgovoru s hrvatskim premijerom potvrdio da će se idućeg tjedna sastati s njim u Zagrebu te dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država. Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji, kazao je jučer Cerar za STA.