Plenković: Hrvatska se pridržava međunarodnog prava

Premijer Andrej Plenković rekao je novinarima u New Yorku da je upravo Hrvatska ta koja se pridržava međunarodnog prava. Izjavio je to odgovarajući na napade slovenskih dužnosnika da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo jer ne priznaje arbitražnu presudu o granici proizašlu iz procesa koji je Slovenija kompromitirala.

Upitan o svom osvrtu na granični prijepor sa Slovenijom i odluku arbitražnog suda u govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, Plenković je rekao novinarima kako je Hrvatska zemlja koja je s obzirom na svoju veličinu posvećena i privržena provedbi međunarodnog prava. To je najveći zaštitnik zemalja naše veličine i stoga smatram da sve što radimo moramo u tom kontekstu voditi. Poruka je bila da u biti naglašavanjem onoga da ga se mi pridržavamo otklonimo neke spinove i teze da smo mi ti koji ga se ne pridržavamo. Dakle, to je bio smisao te poruke i zato smo to u ovom trenutku vrlo jasno artikulirali i vjerujem da će tu doći i do malo većeg razumijevanja kod svih onih aktera koji su tu poruku čuli, rekao je Plenković.

Slovenija je zadnjih tjedana pokrenula diplomatsku ofenzivu vršeći pritisak na Hrvatsku da provede arbitražnu presudu o međusobnoj granici koju ne priznaje s glavnim argumentom da Hrvatska time ne poštuje međunarodno pravo.

Plenković je u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo slovensko nepoštovanje međunarodnog prava obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Tijekom svog boravka u New Yorku hrvatski je premijer održao i niz bilateralnih sastanaka, među ostalima i s japanskim premijerom Shinzom Abeom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a sudjelovao je i na poslovnom ručku u organizaciji jednog od najbogatijih ljudi svijeta i bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga.

Plenković  je govorom u UN-u zaključio višednevni boravak u New Yorku.