Sabor o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja

Saborski klubovi u raspravi su podržali potvrđivanje Protokola o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja, ističući potrebu zaštite Jadranskog mora od onečišćenja i suradnje s drugim mediteranskim državama u tome. Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja osigurava se preventivnim mjerama za sprječavanje onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranjem mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnjom mediteranskih država u tim aktivnostima.

"Protokol je potrebno podržati imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja Jadrana jer bi onečišćenje moglo dovesti do katastrofalnih posljedica ", istaknuo je Branko Bačić (HDZ) , dodavši da se protokolom zaštita diže na vrlo visoku razinu. Istraživanje i eksploatacija ugljikovodik, tvrdi Bačić, jedan je od najzahtjevnijih tehnoloških procesa u svijetu i bilo kakva greška imala bi nesagledive posljedice za gospodarstvo Hrvatske koje se velikim dijelom oslanja na turizam.

Trenutno na Jadranu Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih i jednu kompresorsku platformu s 51 eksploatacijskom bušotinom iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina, kazao je Željko Jovanović (SDP). "To pokazuje u kojoj mjeri moramo biti spremni u slučaju nezgode zaštititi ", dodaje. Slaven Dobrović (Most) istaknuo je da onešišćenje ne poznaje granice i da je zato suradnja među državama presudna. "Ovo je mali dio mozaika ali mora biti i dio integralne politike Vlade, pitanje eksploatacije mora biti odgovorno sa svih aspekata", rekao je.

Sjednicu pratite uživo:

I današnji je dan u Saboru počeo stankama. U povodu nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama stanku su zatražila 3 kluba - SDP-a, HNS-a i HDZ-a. Most je stanku tražio kako bi govorio o izmjenama zakona o HNB-u, a nezavisni zastupnik Željko Glasnović zbog stanja u pravosuđu.

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo odobrilo je mirovanje mandata zastupniku Jasenu Mesiću koji odlazi za hrvatskog veleposlanika u Italiju.
U saborskim klupama zamjenit će ga doktor znanosti Tomislav Sokol. Povjerenstvo također nije skinulo imunitet zastupniku i svojem članu Tomislavu Klariću zbog privatne tužbe Radovana Smokvine iz Rijeke - za klevetu.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.