Uragan Maria razorio Portoriko

Tek se ugrubo procjenjuje ukupna šteta u Portoriku, razorenom prolaskom uragana Marije u kojem je poginula najmanje 21 osoba na Karibima, a sa sobom nosi potencijalno "katastrofalne" poplave.

Uragan, sada svrstan u kategoriju 3 (na ljestvici od 5), prošao je u četvrtak navečer na oko 130 kilometara sjeverno od Dominikanske Republike, u smjeru britanskih otoka Turks i Caicos. Tri osobe poginule su u četvrtak na Haitiju, prema prvim podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Dominika, pogođena svom snagom u utorak, najviše je platila - ondje je 15 mrtvih, rekao je premijer tog malenog teritorija Roosevelt Skerrit.

Portoriko je potpuno razoren, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku. Otok je u vrlo, vrlo, vrlo delikatnom stanju. Električna mreža je uništena, dodao je potvrđujući skorašnji posjet teritoriju Velikih Antila.

Prethodnog dana proglasio je stanje prirodne katastrofe odobravajući savezna sredstva za hitnu pomoć i ponovnu izgradnju u Portoriku gdje je većina infrastrukture oštećena.

Prema američkom Centru za uragane (NHC) kiša bi mogla doseći 50 do 75 cm do subote, mjestimično čak 90 cm.

Maria, oscilirajući između kategorije 4 i 5 kad je pogodila Portoriko, napravila je golemu štetu. Više desetaka tisuća osoba pobjeglo je u skloništa.