Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj dan obilježava se u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Nažalost, vijesti iz crnih kronika u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva ne nalaze načina stati na kraj tome zlu", upozorava. Odgoj za nenasilje, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je na okruglom stolu na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izjavila da Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir vezano za problematiku nasilja nad ženama i u obitelji, ali da rezultati nisu zadovoljavajući. Stoga smatra da je potrebno poraditi na poboljšanju zakonodavnog okvira, ali i na prevenciji, edukaciji te prepoznavanju sadašnjeg ili budućeg nasilničkog ponašanja te pravodobno i pravilno reagirati.

O nasilju nad ženama u saborskim stankama

O današnjem Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama govorilo se i u saborskim stankama. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena, brojke su uznemiravajuće, upozoreno je i zahtijevaju hitnu akciju. SDP je u sabor uputio prijedlog ratifikacije Istambulske konvencije, ali on do danas niuje došao na dnevni red, upozorio je Joško Klisović. HNS-ovka Marija Puh također je tražila potpisivanje Istambulske konvencije, a Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HDZ-a usprotivila se ideologizaciji pitanja nasilja.

Ljubičić: Postoji distinkcija između primarnog počinitelja i žrtve

Kakva je danas situacija u Hrvatskoj kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama u našoj radijskoj emisiji Poligraf komentirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. "Imamo lepezu propisa, ali zapinjemo u primjeni, osviještenosti i senzibilizaciji stručnih osoba koje dolaze na teren. Ne postoji distinkcija između primarnog počinitelja i žrtve, kazala je.

Devetu godinu zaredom mimohodom u Puli Sigurna kuća Istra upozorava na problem nasilja nad ženama, puštanjem crnih balona.  U istarskoj Sigurnoj kući, u 11 godina koliko je otvorena, pomoć i zaštitu od nasilnih partnera potražilo je 170 žena. Samo prošle godine u Hrvatskoj ih je ubijeno 18, a u posljednjih 15 godina - 336 žena bilo je žrtvama svojih nasilnih partnera. Međutim, prošle godine šest su žena ubili njihovi sinovi. "Ove godine registrirano 14 pokušaja ubojstava, a među počiniteljima su sin, kćer, unuk i zet. Među ubojicama i dalje prevladavaju supružnici i partneri", kazala je Branka Žužić.