Ništa od sastanka Plenkovića i Cerara - reakcije

Ništa od sastanka Andreja Plenkovića i Mire Cerara sljedećeg tjedna u Zagrebu. Nakon govora hrvatskog premijera u Ujedinjenim Narodima, u kojem je još jednom ponovio kako je za Hrvatsku arbitražna presuda o granici sa Slovenijom nevažeća, slovenski predsjednik Vlade smatra da dolazak u Banske dvore - više nema smisla, te je otkazao dogovoreni sastanak za iduću srijedu.

Petrov i Pusić u Saboru kritizirali Plenkovića

"Kompromitiranje objektivnosti ili neovisnosti međunarodnih sudaca i sudova, kao što je bio slučaj u dokinutom arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, njihove odluke stavlja pravno izvan snage i Hrvatska nije imala drugi izbor nego da se povuče iz tog procesa. Smatramo da je ovaj primjer potkopavanja vladavine prava obeshrabrivanje država koje se žele obratiti trećoj strani", poručio je premijer Plenković u svom govoru u UN-u. Slovenski premijer Miro Cerar premijer u telefonskom je razgovoru za slovensku radioteleviziju poručio - kako je govor hrvatskog premijera u UN-u, u kojem je službeno odbacio arbitražnu odluku - za Sloveniju neprihvatljiv.

"Ovo pokazuje kako Slovenija nije spremna na dijalog", izjavio je novinarima u Saboru Davor Ivo Stier. Dodao je da je Plenković pred UN-om iznio poznati hrvatski stav za kojega se zna da se neće promijeniti. "Odluka Hrvatskog sabora o izlasku iz arbtraže bila je jednoglasna i tu nema nikakvih iznenađenja. "Ovakav Cerarov postupak moramo gledati u kontekstu predzborne kampanje u Sloveniji", smatra Stier koji je ponovio da dijalog nema alternative.

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović je kazao kako je premijer iznio stav dogovoren s političkim strankama u RH za koji Ljubljana zna. "Nema opravdanja za ovakvu odluku i pozivam premijera Cerara da je preispita jer hrvatsko-slovenskim odnosima treba jedan takav sastanak - susret premijera na kojemu se neće robovati formi nego sadržaju.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je kako premijer Plenković ima potporu da bude na liniji hrvatskih nacionalnih interesa i ima potporu Mosta. "Bilo kakvo pristajanje na arbitražnu presudu je za nas neprihvatljivo jer ona za nas ne postoji", dodao je.

Za razliku od kolege iz Kluba SDP-a Joška Klisovića, šef njegove stranke Davor Bernardić oštro je  napao premijera. "I u ovom slučaju premijer Plenković "nas je izdao kad je rekao da će riješiti problem sa Slovenijom i da će Miro Cerar doći na sastanak u Zagreb. Konsenzus da, nacionalna izdaja - ne", dodao je.