Hrvati među pet najslabije plaćenih u EU

Kada se uzmu u obzir troškovi života, radnici u 11 država članica iz središnje i istočne EU plaćeni su čak do 944 eura manje mjesečno od radnika u Njemačkoj, pokazuje jučer objavljena studija Europskog sindikalnog instituta (ETUI).

Šokantno je da su razlike u neto mjesečnim plaćama, prilagođene za sastav radne snage i strukturu ekonomije, veće nego kada se u obzir uzmu samo troškovi života.

Radnici su plaćeni i manje – čak do 1.058 eura manje – od radnika u Njemačkoj kada se u obzir uzmu i čimbenici kao što su dob i razina obrazovanja, te sektori i zanimanja radnika.

Najslabije su plaćeni radnici u Rumunjskoj, a za njima slijede radnici iz Bugarske, Mađarske, Latvije i Hrvatske.

Hrvatska je, nažalost, svojom voljom upala u zamku niskih plaća. Ako i dalje budemo među najslabije plaćenim radnicima u Europskoj uniji, nemamo nikakvih izgleda transformirati nisku dodanu vrijednost ekonomije, nemamo nikakvih izgleda za budućnost, upozorio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Iz sindikata upozoravaju da niske plaće znače i nisku razinu istraživanja i razvoja, nisku razinu inovacija i investicija.

Rad u srednjoj i istočnoj Europi kažnjava se nižim plaćama, upozorava Esther Lynch, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) i dodaje:
Radnici u tim zemljama hitno trebaju i zaslužuju povećanje plaća iznad razine inflacije. EU i nacionalne vlade moraju potaknuti rast plaća u tim zemljama, te stvoriti pravne okvire za promicanje kolektivnog pregovaranja, uključujući na sektorskoj razini.

Studija je utvrdila i velike razlike u plaćama između srednje/istočne Europe i zapadne Europe u proizvodnji, graditeljstvu, javnom i financijskom sektoru te na stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima. Manje razlike bilježe se u sektorima s nižim plaćama: prehrambenom sektoru, hotelijerstvu i trgovini na malo, te na administrativnim poslovima i poslovima podrške.

Studija naziva „Što pokreće razlike u plaćama u Europi?“ autora Jana Drahokoupila i Agnieszke Piasne objavljena je u četvrtak, 21. rujna 2017. u izdanju Europskog sindikalnog instituta (ETUI) a dostupna je na poveznici: https://www.etui.org/Publications2/Working-Papers/What-drives-wage-gaps-in-Europe. Podaci navedeni u priopćenju sadržani su u grafikonu 2 na stranici 13 navedene studije.