Petrov i Pusić u Saboru kritizirali Plenkovića

U Saboru je više klubova zastupnika zatražilo stanku kako bi komentirali govor premijera Plenkovića u UN-u, u kojem je još jednom ponovio da je za Hrvatsku arbitražna odluka o granici sa Slovenijom nevažeća. Slovenski premijer Miro Cerar nakon toga je izjavio da dolazak u Banske dvore više nema smisla te je otkazao dogovoreni sastanak za iduću srijedu.

Božo Petrov iz Mosta kazao je kako je Cerarova reakcija neuobičajena, osim ako "Plenković s njim prije govora nije dogovorio nešto što nije u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima. Ispada da je premijer pozvao na sastanak oporbu kako bi pitao smije li razgovarati sa svojim kolegom u trenutku kad je išao prodati HEP". "Budući da nam na tom sastanku nije otkrio ni sadržaj razgovora s premijerom Cerarom, ni svoju poziciju u tim pregovorima, zahtijevam od premijera Plenkovića da se što žurnije pojavi u Saboru ili na Odboru za vanjsku politiku koji treba sazvati, ili pak na tematskoj sjednici Sabora koja bi trebala biti posvećena odnosu sa Slovenijom", dodao je Petrov. Zaključio je kako smatra da je premijer trebao tražiti podršku za svoje pozicije u pregovorima, a ne omekšavati hrvatske stavove kako bi razgovori započeli.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da je ovakvom retorikom učinjen korak natrag i da je govor premijera nediplomatski i kontraproduktivan. Njime je smanjena šansa da na jedan civiliziran način riješimo naš prijepor sa Slovenijom, dodala je. Smatra kako Opća skupština UN-a nije mjesto na kojem se na takav način govori, to je posao za tihu diplomaciju, poručila je. Naglasila je da slovenskog premijera Miru Cerara opterećuju "političke struje u Sloveniji" te da nakon ovakvog nastupa ne može pristati na ovakvu vrstu razgovora. Smatra da je Cerar prije Plenkovićeva govora bio spreman izdržati  pritisak i razgovarati.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručio je kako hrvatska diplomacija nema odgovor kako riješiti probleme jer nju "ne vode diplomati, već osobe s naslovnice tjednika". Kazao je i kako su Davor Ivo Stier i Miro Kovač, iako dobro razumiju vanjsku politiku, maknuti od strane vladajuće garniture HDZ-a.

Gospodin Cerar je u svom govoru spomenuo međunarodno pravo i obvezu poštivanja odluka arbitražnih sudova. Mi kažemo da to poštujemo, ali ne možemo i odluku koja je donesena nakon što je rad suda bio kompromitiran i to moramo i dalje govoriti jer mi smo bili žrtva. Gospodin Cerar je iskoristio, to je moja interpretacija, ovaj govor iako je sam spomenuo međunarodne sudove, kao izliku da ne dođe u Zagreb jer je bio pod pritiskom kolega i u stranci i drugim strankama i to je politika, rekao je HDZ-ov Miro Kovač.

Ponovio je i kako se to pitanje treba riješiti bilateralno. I to želimo. Ako ne možemo utvrditi granicu sjest ćemo za stol i možemo riješiti pitanje upravljanja zaljevom na korist ribara, ali ovako opsesivno korištenje te teme u javnosti dugoročno nema smisla, zaključio je.