Z. Marić: Nisam upoznat s Kujundžićevim prijedlozima; Kujundžić: Ideja je stara

Ministri financija Zdravko Marić i zdravstva Milan Kujundžić uoči sjednice Vlade različito su odgovorili na upite novinara o prijedlozima uvođenja tzv. poreza na luksuz radi saniranja dugova u zdravstvu. Marić je rekao da je uvijek za porezna rasterećenja i da nije upoznat s prijedlogom ministra zdravstva, dok je Kujundžić kazao da je to stara ideja i samo prijedlog za razmišljanje.

Nisam upoznat niti je ikakav konkretan prijedlog došao na moj stol vezano za prijedlog ministra zdravstva, odgovorio je novinarima ministar Marić, ističući da je, kada je riječ o porezu uvijek oprezan i u najavama i u komentarima.

Kazao je i da je uvijek za porezno rasterećenje, podsjetivši da je Vlada već za otprilike 2,5 milijarde kuna rasteretila građane odnosno poduzetnike. I u poreznoj reformi glavna stvar bila je redistribucija poreznog tereta, kazao je Marić.

Na pitanje novinara da komentira kako su u udruzi "Lipa" već izračunali da bi neki novi porezi, na tragu prijedloga ministra zdravstva, bili deset puta veći nego što je izračun vezan za odgođeni porez na nekretnine, ministar financija kazao je volio bih vidjeti izračun udruge "Lipa" vezan za porez na nekretnine, ali o tom-potom".

Što se tiče poreza koje spominje ministar Kujundžić, moram reći, ponukan vlastitim iskustvom s početka ovog tjedna gdje su neki vaši kolege, što sam poslije nazvao i zlonamjernim, krivo protumačili moj intervju na Hrvatskom radiju, u tom sam intervjuu na neki način najavio vrlo jasno da bi se smanjilo porezno opterećenje na automobile, a onda se to krivo i potpuno suprotno protumačilo da se uvodi novi porez, o čemu nije bilo nijedne riječi, istaknuo je Marić.

Ministra Kujundžića novinari su prije sjednice Vlade pitali o njegovim prijedlozima novih tzv. poreza na luksuz, o čemu je proteklih dana govorio u više medija, odnosno dodatnim porezima na žestoki alkohol, cigarete, kocku i telefone/mobitele, te je on dogovorio da već šest mjeseci stalno govori o tome. Ideja je stara i bezbroj puta izgovorena, a to što je sada netko od novinara imao malo življi refleks pa to prepoznao, to ostavljam vama da međusobno raspravite zašto niste prije reagirali, odgovorio je.

Dodao je i da je to samo prijedlog za razmišljanje kako financijski stabilizirati zdravstveni sustav i osigurati  kvalitetno liječenje, dok je na pitanja koliko bi se time uštedjelo i kakvo je mišljenje o tome u Vladi odgovorio ne znam, vidjet ćemo.

Na pitanje novinara koje je uštede u zdravstvu ostvario da bi sada išao s dodatnim poreznim opterećenjem prema građanima, Kujundžić je odgovorio u zdravstvu je prostor za uštede malen, oko 70 posto ide na plaće, a kada se tomu dodaju lijekovi i osnovno što moraju bolnice plaćati, struju, vodu i drugo, prostor je stvarno malen.