SDP i HNS pozvali na ratifikaciju Istanbulske konvencije

SDP-ovac Joško Klisović u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pozvao saborske zastupnike na ratifikaciju Istanbulske konvencije, ustvrdivši da je HDZ to pitanje pretvorio u ideološko. Iz HDZ-a su odbacivali tu tvrdnju, a zahtjevu za ratifikaciju pridružio se i HNS.

Brojevi vezani za nasilje nad ženama u Hrvatskoj uzemiruju i zahtijevaju hitnu akciju. Više od 15 tisuća žena godišnje izloženo je nasilju bliskih osoba, rekao je SDP-ov zastupnik Klisović nakon stanke koju je o toj temi zatražio u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da je SDP na Međunarodni dan žena u saborsku proceduru uputio prijedlog o ratifikaciji Istanbulske konvencije kako bi se suzbilo nasilje nad ženama, no rekao je do danas nije došao na dnevni red. Odgovornost za to, kaže Klisović, snosi saborsko Predsjedništvo.

To nije ideološko pitanje, već pitanje zaštite ljudskog digniteta i pitanje civilizacijskih postignuća. Ne može se opravdati nasilje u obitelji. Žalosno je i u EP-u gledati zastupnike HDZ-a koji se dijele vezano za to pitanje. U kakvu društvu živimo? Hoćemo li svako pitanje pretvoriti u ideološko? upitao je Klisović.

I HNS-ovka Marija Puh smatra da vremena za čekanje nema te je apelirala da se što prije ratificira Istanbulska konvencija kao korak prema zaštiti ljudskih prava. Neprihvatljivo mi je da postoje i zastupnici koji ne žele prihvatiti ovaj dokument, dodala je Puh.

Saborska zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović odbacila je tvrdnje da je pitanje Istanbulske konvenciije ideološko. Nismo samo deklarativno protiv nasilja nad ženama. Mi smo protiv svih oblika nasilja, međuvršnjačkog, navijačkog... Da bi hrvatsko društvo doživjelo transformaciju, ključna je koordinacija svih aktera na ovom području jer imamo često sitaciju da se od šume ne vidi drvo, rekla je Petrijevčanin Vuksanović. Nasilnik je nasilnik neovisno o idelogiji, svjetonazoru. Nećemo prihvatiti verificiranje ove teme kao ideološke. Možemo reći da je nasilje sramota, a ne ideologija, zaključila je zastupnica HDZ-a.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ocijenila je na sjednici Vlade da Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir vezano za problematiku nasilja nad ženama i u obitelji, ali da rezultati nisu zadovoljavajući, stoga smatra da je potrebno poraditi na poboljšanju zakonodavnog okvira, ali i na prevenciji, edukaciji te prepoznavanju sadašnjeg ili budućeg nasilničkog ponašanja te pravodobno i pravilno reagirati.

Nije željela precizno odgovoriti hoće li do kraja godine biti prihvaćena Istanbulska konvencija. Što se tiče zakona koji je sada u fazi završetka - prošla je javna rasprava, dobili smo od resornih tijela mišljenja, radi se na procjeni financijskih učinaka, bit će prema planu normativnih aktivnosti do kraja godine, tako je Vlada u svom planu zacrtala. No, kada će biti prihvaćena - ovisi o saborskim zastupnicima, izjavila je ministrica.