Frka-Petešić: Pozicije Hrvatske i Slovenije - poznate i različite

Iako su prije dva dana dogovorili da će se 27. rujna sastati u Zagrebu izvjesno je da se hrvatski i slovenski premijer, Andrej Plenković i Miro Cerar, neće tada sresti. Naime, nakon govora hrvatskog premijera u Ujedinjenim narodima, predsjednik slovenske vlade otkazao je službeni posjet Hrvatskoj. 

Premijer Plenković ubrzo je odgovorio slovenskom kolegi. Ostajemo otvoreni za dijalog, pozivam ga u Hrvatsku. Naše službe će nastaviti raditi na rješavanju tog pitanja. Njihova pozicija je da žele provesti arbitražnu odluku, a naša da je ne priznajemo. Naše su pozicije dobronamjerne i u tom ćemo duhu nastaviti razgovarati, rekao je. 

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" gostovao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić koji je izjavio da je odluka slovenskog premijera za njega bila iznenađujuća. Pozicija je vrlo jasna, mi od toga nismo odustali. To je premijer u više navrata imao prilike govoriti javno. Znamo da je arbitraža kompromitirana, da je Hrvatski sabor donio odluku da RH izlazi iz arbitraže. Premijer je o tome jasno i javno govorio. Poznate su i pozicije Slovenije. Upravo je zbog toga i bila intencija da se organizira susret dvaju premijera, izjavio je Frka-Petešić. 
Premijer Plenković uputio je poziv svom slovenskom kolegi kako bismo mogli vidjeti koje su dodirne točke budući da su nam početne pozicije vrlo različite, dodao je. 

Na marginama susreta, a u pripremi sastanka, razgovaralo se o tome da se organizira zajednički susret i da vidimo na koji način možemo krenuti dalje budući da su naše pozicije poznate i različite. Stoga je potrebno, među državama koje su i susjedne i prijateljske i partnerice unutar EU, a i saveznice, da postoji razgovor, kazao je između ostalog predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH.