Španjolska šalje policijsko pojačanje u Kataloniju

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da u Kataloniju šalje više policajaca koji će ondje brinuti o održavanju reda i mira te jamčiti da se ne održi zabranjeni referendum o nevisnosti te španjolske regije. 

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d'Esquadra. No ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrilo koliko će dodatnih policijskih snaga poslati u Kataloniju. Španjolski mediji pišu da ih je na putu onamo ili ih je već stiglo između 3000 i 4000. Bit će zaduženi za nadzor javnih mjesta i održavanje reda i mira te će djelovati u slučaju održavanja protuzakonitog referenduma, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da će djelovati kao potpora Mossosu.

Novopridošli policajci će se pridružiti uobičajenom broju državnih snaga reda u Kataloniji koje čini oko 5000 ljudi, a u regiji će se rasporediti i 17.000 pripadnika Mossosa. 

Katalonski regionalni čelnik Carles Puigdemont jučer je rekao da će se angažirati na održavanju referenduma, ne pokoravajući se sudskoj zabrani. Bio je to i drugi dan prosvjeda na ulicama Barcelone gdje su se okupili deseci tisuća ljudi tražeći svoje pravo na glasanje.

Eurozastupnici upozoravaju na opsadno stanje koje Madrid nameće Kataloniji

Pedesetak europskih parlamentaraca, većinom krajnje ljevice i ekolozi, upozorili su u pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu na opsadno stanje koje je nametnuto Kataloniji nakon uhićenja visokih autonomaških dužnosnika.

Oni su podsjetili da je civilna garda uhitila 14 visokih dužnosnika katalonske vlade, te da je 5 ministarstava vlade pretraženo. Tih 48 eurozastupnika (od 751) drže da je Katalonija pod neproglašenim opsadnim stanjem koje je u suprotnosti sa sporazumima EU i poveljom temeljnih prava EU. To je neprihvatljivo i tražimo od vas da odmah uzmaknete, dodali su u dopisu. 

Većina potpisnika pripada skupinama krajnje ljevice GUE/NGL i ekologa Zeleni-EFA Europskog parlamenta.