Moody's snizio rejting Britanije zbog pritiska Brexita na gospodarstvo

Samo nekoliko sati nakon što je premijerka Theresa May iznijela planove za novi odnos s Europskom unijom, agencija Moody's snizila je kreditni rejting Velike Britanije za jedan stupanj na Aa2 s Aa1. Smatraju da su vladini planovi o sređivanju javnih financija skrenuli s puta i da će se gospodarstvo naći pod pritiskom Brexita.

Britanija je smanjila svoj proračunski deficit s oko 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010., nedugo nakon što je svjetska financijska kriza uzdrmala tu zemlju, na 2,3 posto u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku.
No Moody's upozorava da su izgledi za javne financije znatno oslabjeli jer vlada Therese May sve više dovodi u pitanje politiku štednje koju su vodili bivši premijer David Cameron i njegov ministar financija George Osborne.

Nakon sedam godina štednje vlada je pod pritiskom da ublaži stegu u javnim financijama, a nedavno popuštanje u vezi s plaćama za policajce i radnike u zatvorima vjerojatno će se proširiti, poručio je Moody's.

Sveukupno, Moody's očekuje da će potrošnja ubuduće biti znatno veća nego u okviru sadašnjih proračunskih planova vlade, navodi se u obrazloženju agencije.
Kao rezultat toga, proračunski deficit vjerojatno će ostati na 3 do 3,5 posto BDP-a u idućim godinama, veći od vladinih planova za smanjenje ispod 1 posto BDP-a do 2022. To znači, smatraju analitičari Moody'sa, da je Britanija jedno od rijetkih velikih europskih gospodarstava u kojima će javni dug porasti, vjerojatno na oko 93 posto BDP-a u 2019. godini.

Na odgovor britanske vlade nije trebalo dugo čekati. Poručila je kako je Moody'sova procjena utjecaja Brexita na gospodarstvo zastarjela.