Potres pogodio S. Koreju; Kina i J. Koreja ne slažu se oko uzroka

Kina je objavila da je zabilježila potres u Sjevernoj Koreji jakosti 3,4 vjerojatno uzrokovan eksplozijom, izazvavši bojazan da je ta izolirana komunistička država izvela novi nuklearni pokus.

No južnokorejski geološki zavod izvijestio je kako je njegova analiza pokazala da je riječ o prirodnom potresu, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Pjongjang je 3. rujna izveo šesti i najjači nuklearni pokus tvrdeći da je testirao hidrogensku bombu koju može postaviti na interkontinentalnu balističku raketu i izazvao osude međunarodne zajednice.

Kineski seizmolozi kažu da se tlo zatreslo na mjestu gdje je izveden posljednji nuklearni pokus, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua podupirući teze da je potres izazvan ljudskom aktivnošću.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegova komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S. Koreje slijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju potpuno uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-un je Trumpa nazvao "mentalno poremećenom osobom koja će skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji".