'Otvoreni smo da se sve istraži; Lex Agrokor je donesen u skladu s Ustavom'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić komentirali su jučerašnji istup Ivice Todorića na njegovu blogu.
Tolušić: Obitelj Todorić stvorila je Agrokor, ali ga je i upropastila
Podsjetimo, Todorić je najavio objavu relevantnih dokumenata koji će razotkriti spregu politike i privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz Agrokora. Sve u vezi s koncernom smatra najvećim skandalom u novijoj hrvatskoj povijesti. Lex Agrokor naziva neustavnim, a sinoć je podupro osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.Bio sam optuživan da štitim čovjeka i da želim na porezne obveznike prebaciti dug i sada se pokazuje da te optužbe nisu točne. Naš jedini interes je bio zaštititi gospodarstvo. Ne samo da su zadržana radna mjesta nego i opskrba Hrvatske tijekom najbolje turističke sezone, temeljni cilj je bio ostvaren. Upitajte OPG-ovce što bi bilo da nije bilo tog poteza. Koliko se ja sjećam, prije donošenja zakona kompanija nije dobila likvidnost za funkcioniranje. Mi smo Vlada koja poštuje pravnu državu i to je ono što našu stranku čini drugačijom, rekao je Plenković.

Napomenuo je da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska od strane Vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom. Ja znam što Vlada radi i kojim se načelima vodimo, poručio je premijer.Mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima pokazuju odvojenost jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su gospodin Todorić i uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato. A ono što bih željela istaknuti je da je taj zahtjev potpisala cijela uprava Agrokora, rekla je ministrica Dalić.

Podsjetila je da je Todorić još uvijek  upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem  klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas zanamo da je ta brojka, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

Dalić  je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.

Na novinarski upit zašto je Todorić nakon pola godine promijenio strategiju prema Vladi, Dalić je odgovorila da ne zna. Meni to nije poznato. Kao što sam rekla, sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi, kazala je.

Hoće li pismo Todorića naštetiti povjerenju prema Agrokoru, Dalić smatra da to treba pitati dobavljače. Obratite se dobavljačima i pitajte ih koja je praksa bolja, ova kada danas izvanredna uprava redovito plaća sve isporuke sukladno ugovorima i ugovorenim rokovima ili ona koja je postojala za vrijeme gospodina Todorića kada smo vidjeli da su mnogobrojni računi ostajali neplaćeni mjesecima, a i zbog čega toliko raspravljamo u proteklim mjesecima o starome dugu, izjavila je Dalić.
Bernardić: Todorićeve optužbe na račun Vlade potvrda su važnosti istražnog povjerenstva