Civilna zaštita prikazala spašavanje s visokih zgrada

Više od 200 pripadnika Civilne zaštite grada Zagreba sudjelovalo je u vježbi "Urbano spašavanje 2017." kojom su na Trgu bana Jelačića prikazali spašavanje ozlijeđenih iz visokih zgrada.

Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima civilnu zaštitu i te jedince imaju redovne vježbe. U ovoj vježbi sudjeluju 204 osobe, izvodi se pod taktičkom pretpostavkom da je došlo do urušavanja zgrada iz kojih se moraju spašavati ljudi, a cilj vježbe je urbano spašavanje, rekao je Kalinić.

Grad koji u svom centru ima zgrade od 1880., mora imati spremne jedinice koje će građanima priteći u pomoć u slučaju potresa, rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Najveća bi ugroza bila da se ponovi potres kakav se dogodio te godine, jačine 6,3 stupnja po Rihteru, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je pozdravio sudionike vježbe i sve nazočne, a nakon obilaska jedinica Civilne zaštite poručio je: Ništa nas ne bi trebalo iznenaditi!

Danas Zagreb ima 702 obučena pripadnika specijalističke postrojbe za spašavanje iz ruševina, a u slučaju neke nesreće na poziv se može odazvati i oko 8000 pripadnika Civilne zaštite
, naglasio je. Kalinić.

U trenucima neke katastrofe prestanu funkcionirati telekomunikacije i slično i zbog toga je potrebno uvijek imati spremne postrojbe. Njihove jedinice se uvježbavaju stalno, ovo je treća vježba u godini, a četvrta slijedi za oko mjesec i pol dana, kazao je Kalinić.