Istražili smo: Čak 50 posto čiste i zdrave hrvatske vode propada

Znanstvenici su diljem svijeta u vodi iz slavine otkrili tragove plastike. Podaci pokazuju da je plastičnim vlaknima onečišćeno oko 83 posto uzoraka vode. Većina nas vodu pije s izvora ili iz slavine pa smo odlučili provjeriti kakva je ta voda. 

Analizirali smo vodu iz javnih slavina u Vinkovcima, Rijeci, Splitu, Dubrovnik i Zagrebu. Uzeli smo uzorke na dvjema zagrebačkim lokacijama - Mirogoju i Zrinjevcu, a na jugu Hrvatske - u Dubrovniku, iz velike Onofrijeve česme iz koje se pije od 15. stoljeća.

Na splitskoj Rivi, kao i na riječkom Korzu, uzeli smo uzorak vode za piće iz svima dostupnih javnih slavina. Iako, kažu Splićani i njihovi gosti, rijetko se njima služe.

Voda za piće u istočnoj Slavoniji sadrži željezo, mangan i arsen. To je tako zbog prirodnog sastava tla no pitanje je jesu li koncentracije unutar dopuštenih.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi godišnji Monitoring za cijelu Hrvatsku. Prošle je godine bilo 227 odnosno 3,6 posto neispravnih uzoraka. Najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na kvalitetu vode utječu i vremenske nepogode koje su posljednjih mjeseci, jedna za drugom, pogodile Dalmaciju. Suša i požari, pa poplave, zamutili su vodu. Kod takve vode dezinfekcijska sredstva nisu efikasna sto posto, uvijek postoji mogućnost mikrobiološkog onečišćenja pa ona nije za piće.

Kakva je inače voda iz javnih vodovoda u pet gradova doznali smo u našem istraživanju koje su napravili stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravtsvo Dr. Andrija Štampar. Važno je pravilno uzeti uzorke, kako se to radi i u uobičajenim kontrolama na više razina koje nadzire Ministarstvo zdravstva. Godišnje izvješće radi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a analize se obavljaju u županijskim  Zavodima za javno zdravstvo i  zagrebačkom Dr. Andrija Štampar. Samokontrola je obvezna i u svim vodovodima, a ima ih 135. 

Nalaz iz Vinkovaca pokazao je da je voda iz vodovoda istočne Slavonije sukladna važećem pravilniku odnosno sve izmejrene količine teških metala su bile unutar maksimalno dopuštenih koncentracija pa i arsena koji nas je najviše zanimao. Arsena ima, ali u tragovima - 2,24,  a dopušteno je 10 mikrograma po litri. Slično je s cinkom, manganom, bakrom i željezom.

Stanovnici Komletinaca još nisu spojeni na regionalni vodovod istočne Slavonije. U njihovoj je vodi 13 puta više arsena nego što je dopušteno. 

Riječani piju vodu sa sedam izvorišta od kojih je Rječina glavno. Testirali smo vodu s Korza, istom službenom  metodom.  Voda je ondje bila najhladnija od  svih pet gradova - 10 stupnjeva Celzijevih. Nakon laboratorijske analize svi su parametri bili izvrsni, osim mutnoće. Rezultat je bio na granici. Iako mutna, voda je zdravstveno ispravna. Riječani piju kvalitetnu vodu, uvjeravaju nas u vodovodu, a to potvrđuju i redovita, mjesečna istraživanja županijskog zavoda za javno zdravstvo.
Voda s velike Onofrijeve česme u Dubrovniku zdrava je i čista. Takva je i sa Viktorijinog zdenca u Zagrebu kao i sa splitske rive. Svi mikrobiološki nalazi su uredni. Od svih uzoraka koje smo ispitali nije bilo patogenih bakterija niti ešerihije koli niti enterokoka, pseudomonasa, niti koliformnih bakterija, fekalnog porijekla svi su uzorci bili zdravstveno ispravni, ustvrdila je Sonja Tolić, voditeljica Odjela za vodu, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

U zagrebačkoj vodi, kao uostalom i u drugim uzorcima ima tragova cinka, bakra i željeza što pak govori o stanju instalacija. Zbog starosti cijele mreže čak 50 posto vode, ma kakva ona bila, ne dolazi do krajnjeg korisnika - jednostavno propada.  


 Čuvajmo našu vodu - kvalitetna je i dobra