Ministrica Pejčinović Burić za HRT o Erjavčevoj izjavi: Samo još jedan u nizu krivih navoda

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u New Yorku je slovenskim novinarima izjavio da je hrvatski premijer Andrej  Plenković u Ujedinjenim narodima dijelio kartu na kojoj je granica između Slovenije i Hrvatske nacrtana po sredini Piranskog zaljeva i govorio da Hrvatska nema namjeru poštovati arbitražni sporazum.

Iz toga, rekao je Erjavec, Slovenija kod Hrvatske ne vidi iskrenu želju za rješavanjem problema vezanih uz arbitražu te ispravnim smatra otkazivanje službenog posjeta premijera Cerara Zagrebu i odluku o blokadi hrvatskog pristupa OECD-u. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić odmah po povratku iz New Yorka gostovala je u središnjem Dnevniku. Komentirajući ovu Erjavčevu izjavu rekla je kako je to jedan u nizu "krivih navoda".

Nije bilo nikakvih karata. U okviru svog govora premijer Plenković se dotaknuo svih važnih globalnih tema. Samo kratko spomenuo je kako se međunarodno pravo mora poštivati i da upravo stoga Hrvatska ne može prhvatiti odluku Arbitražnog suda iz kojeg je Hrvatska izišla odlukom Sabora. 

Naglasila je kako nije bilo potrebe za otkazivanjem za 27. rujna najavljenog sastanka premijera Plenkovića i Cerara u Zagrebu jer premijer nije rekao ništa novo - ponovio je već otprije poznate hrvatske stavove.

Izrazila je nadu da neće doći do eskalacije napetosti u Savudrijskoj vali. Ne zna kad bi se razgovori mogli nastaviti, jer kako kaže, u Sloveniji su u tijeku pripreme za predsjedničke izbore kao i one parlamentarne, a to vrijeme nikako nije dobro za ozbiljne pregovore.

Ministrica je u New Yorku razgovarala s glavnim tajnikom OECD-aJoseom Angelom Gurriom. Rekla je kako je Gurrija otvoren za kandidaturu Hrvatske u OECD-u te da je izrazio nezadovoljstvo i čuđenje zbog blokade Mađarske i Slovenije. Posebno stoga jer ucjenjuju Hrvatsku na temelju onoga što nisu kriteriji za članstvo u toj organizaciji, dodala je.

Gurria joj je obećao, naglasila je, da će svojim naporima pokušati olakšati situaciju. Mađarska i Slovenija blokiraju hrvatsko pristupanje OECD-u, svaka iz svog razloga, Budimpešta zbog slučaja MOL i postupanja Hrvatske prema njegovom čelniku Zsoltu Hernadiju, a Ljubljana nezadovoljna hrvatskim neprihvaćanjem granične arbitraže.


 Plenković: Nećemo pristajati na ucjene