Agonija obitelji Vurnek, vraćaju kredit za stan u kojem se ne može živjeti

Obitelj Vurnek kupila je od Zagrebačkog Holdinga stan u zagrebačkom naselju Jelkovec. Uselili su se odmah nakon gradnje 2014. godine. Nedugo zatim, počinju problemi.

Zidovi njihova novog stana bili su puni vlage, plijesni i gljivica. Izvođač radova, tvrtka Team iz Čakovca, poručila im je da su radovi izvedeni prema projektnoj dokumentaciji i da zgrada ima uporabnu dozvolu. Vurnekovi su napisali tri prijave protiv izvođača i tek tada su djelatnici Holdinga i tvrtke Team pogledali stan i poručili im da je za vlagu kriva tjelesna temperatura obitelji jer ne otvaraju dovoljno prozore. Iako je zagrebački Holding stan sanirao tri puta, vlaga se i dalje širi.

Obitelji nije preostalo drugo nego tužiti Zagrebački Holding. Sud je presudio u njihovu korist. U presudi stoji da stan nije pogodan za život, a Holding obitelji Vurnek treba isplatiti oko 62.000 eura, koliko stan vrijedi, sa zateznim kamatama. Tvrtka Team iz Čakovaca, koja je gradila zgradu, u stečaju je, a Zagrebački Holding se žalio na presudu Županijskom sudu.

I dok sudski spor traje, obitelj Vurnek nema kamo. Djeca im obolijevaju od bronhitisa i često svi imaju glavobolje. Liječnici upozoravaju da se u takvim uvjetima se ne smije živjeti jer su toksini koji se nalaze u sporama gljivica, a pri pogodnoj toplini i vlažnosti šire se zrakom, kancerogeni su.

U međuvremenu i dalje svakog mjeseca plaćaju 3.000 kuna kredita i tako će plaćati idućih trideset godina. I to za stan u kojem se prema prvostupanjskoj presudi, ne može normalno živjeti.