Erjavec očekuje pritisak EU-a na RH zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.


Ministrica Pejčinović Burić za HRT o Erjavčevoj izjavi: Samo još jedan u nizu krivih navoda


Plenković je u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo nepoštivanje međunarodnog prava obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć.

Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potpredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš slijedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo, kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija. Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije. Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb, kazao je Erjavec.