Macan: Todoriću je cilj da ispadne politička žrtva

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić danas se dva puta oglasio na svom blogu. Postavlja ključno pitanje - tko je Vladi dao podatke o Agrokoru? Todorić je iznio i detalje svojih susreta s članovima Vlade, koji su prethodili donošenju spornog zakona. Spominje i tadašnjeg predsjednika Sabora Božu Petrova, koji mu je, kako tvrdi, nudio sastanak u četiri oka.

Pitanjem što Ivica Todorić može postići objavama na blogu bavila se Tema dana.  Od svih objava, bivšem predsjedniku Uprave Konzuma Dragi Munjizi zanimljiv je samo podatak koji službeno nije objavljen - da je promet Agrokora u 8-9 mjeseci pao 20%. Sve ostalo reakcija je na tešku situaciju u kojoj se Todorić našao. Ramljak mu je meta jer je on simbol procesa restrukturiranja Agrokora, simbolizira nešto što se radi na drukčiji način od onoga što se radilo proteklih 20 godina, dodao je Munjiza.

Zaboravljamo da su u jednom trenutku sve Agrokorove tvrtke bile u blokadi, ne bi bilo novca za plaće. Lex Agrokor omogućio je dotok svježeg kapitala koji je omogućio pokretanje procesa u tvrtci. Bez lex Agrokor ne bi bilo ove sadašnje stabilizacije, podsjetio je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

On je uvjeren kako će revizijski izvještaji pokazati stvarno stanje Agrokorovih knjiga. Upravo ove objave su pripreme za taj trenutak kako bi se pažnja odmakla od onoga što je bitno i prebacila na banalno, na političko polje. Cilj nije da se nešto riješi, već da se zamuti kako bi Todorić ispao politička žrtva, tako da revizija ili istraga padne u drugi plan, kaže Macan.

Munjiza očekuje da će nalaz međunarodnih revizora biti loš te da će pokazati kako su dugovanja Agrokora veća od 40 milijardi kuna. Ako to bude tako, znači da knjige nisu uredno vođenje i otežat će situaciju bivše uprave, dodao je.
Ako revizori utvrde da knjige nisu dobro vođene, Todoriću može prijetiti kazneni postupak, smatra Majcan. Ako se to već događa, bolje je ući kao politička žrtva nego netko tko je lažirao poslovne knjige. Ovo sve vodi k tome da se predstavi kao politička žrtva, rekao je Macan.