Majetić: Javno prepucavanje oko Agrokora ne pomaže

Agrokor je jednim dijelom i državno pitanje, utječe na veliki dio gospodarstva, ljudi, obitelji i komunikacija koja se je preselila u javni prostor nije dobra. Očekujemo neki finalni dogovor ne ulazeći u tome tko je u pravu a tko u krivu, nije dobro za nikoga da se događa ovakva komunikacija, izjavio je u emisiji Poslovni tjedan predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

Tajni sastanci, dokumenti, način pisanja zakona

Logično je da se država uključila u rješavanju krize Agrokora kao najveća korporacija. Politika mora voditi brigu o poduzetnicima i o gospodarstvu. U tim sastancima nema ništo sporno, oni nisu ni trebali ni biti javni - postoje poslovne tajne, informacije koje bi mogle uzrokovati potrese na burzi, na tržištu... Poslovni sastanci ne moraju biti otvoreni za javnost. Drugo je pitanje što je bilo na sastanku, o čemu su razgovarali, tko je što kome obećao, kazao je Majetić.

EBITDA - primarni problem u Agrokoru

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica kaže da je teško komentirati procijene ili poslovne odluke kada imamo tako malo informacije. No, smatra da je Vlada intervenirala na način koji je izazvao lančane reakcije u smislu da su i druge vlade intervenirale što u ovom slučaju nije bilo u našem interesu, kapital je ipak u našoj zemlji. Primarni problem u Agrokoru je kako izgleda njegov EBITDA - prihod u odnosu na rashode kad se isključe kamate i amortizacija koja fiktivni trošak. To bi trebala biti ključna zadaća povjerenika, smatra Tica.

Poslovna umješnost ključna za budućnost Agrokora

Tica smatra da je izuzetno bitno fokusiranje na to kako će koncern dalje poslovati. Iz kvalitete njegovog poslovanja će ovisiti koliki kapacitet ima da servisira svoje dugove, iz čega pak automatski proizlazi i razina otpisa dugova. O tome će ovisiti i hoće li doći do restrukturiranje nekih dijelova, hoće li biti otpuštanja, što će se dogoditi s našim izvozom i u konačnosti kako će se puniti proračun. Sve je u poslovnoj umješnosti, smatra i poručuje da oni koji upravljaju Agrokorom bi trebali zadržati inerciju koja je postala pozitivna, kako bi  preokrenula negativne trendove.

Član Hrvatsko-kanadske poslovne mreže Petar Šimić izjavio je da kao poduzetnik može svim Agrokorovim kompanijama poželjeti što veći uvoz iz Kanade, što veći izvoz u Kanadu i što veći profit.

U nastavku emisije govorilo se u kojoj će mjeri primjena CETA sporazuma s Kanadom utjecati na gospodarstvo Europske unije i posebno Hrvatsku te hoće li utjecati na povećanje izvoza. Kako će hrvatska politika i poduzetnici iskoristiti nastavak poticajnih mjera za gospodarstvo na europskom tržištu te koji vanjski i unutarnji faktori mogu pomoći u ostvarenju zacrtanih planova u gospodarstva i koje su opasnosti, poslušajte u videoprilogu.