Povijesni referendum: Kurdi glasuju o neovisnosti

Irački Kurdi počeli su glasovati o svojoj nezavisnosti na povijesnom referendumu koji bi trebao otvoriti put državi za koju se bore već gotovo jedno stoljeće. Referendum je neobvezujući, ali lokalni kurdski vođe tvrde, prvi je to korak prema političkoj i teritorijalnoj neovisnosti, što se nimalo ne sviđa vlastima iz Bagdada.

Glasovanje koje je inicirao kurdski predsjednik Masud Barzani održava se u autonomnoj regiji Kurdistana, na sjeveru Iraka, koja obuhvaća pokrajine Erbil, Sulejmaniju i Dohuk, ali i u zonama u kojima se za prevlast bore Kurdi i središnja iračka vlada. U veliku izlasnost, baš kao i u rezultat referenduma nitko ne sumnja.

Vlasti u Bagdadu strahuju da će Kurdi osnovati vlastitu državu i onda jednostavno zaboraviti na zajedničku borbu protiv takozvane Islamske države. Pa zato irački premijer Hajder al-Abadi poručuje, referendum je neustavan i prijetnja je miru i sigurnosti zemlje.

Jednako razmišljaju i susjedi, Turska i Iran, gdje se također nalaze brojni Kurdi, koji bi se mogli povesti iračkim primjerom i isto tako tražiti referendum o neovisnosti.

Glasački uredi trebali bi ostati otvoreni do 17 sati kako bi se 5.375.000 upisanih birača moglo izjasniti. Otvorena su 12.072 birališta u autonomnoj regiji Kurdistana te u zonama na koje pravo polažu Kurdi i središnja iračka vlada.

Hoće li današnji referendum biti povod nekim novima, pitanje je bez odgovora. No podsjetimo, Kurda ima 40 milijuna, većinom žive na Bliskom istoku i najbrojniji su narod koji nema vlastitu državu. Što žele napokon promijeniti.